Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Průvodce programem

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Průvodce programem

Sedmý Mezipatra jsou fakt hustý!

 

A to zdaleka nejen proto, že hlavní téma festivalu je Puberta. Nejhorší léta: to, jak vypadám, jak se chovám, co dělám, co poslouchám a co mám na sobě představuje obrovský problém, zejména, pokud to není v souladu se současnými „trendy“. Nejlepší léta: povětšinou nemusím řešit školné, nájmy, hypotéky. Letošní filmy v hlavní tématické kategorii se na pubertu a dospívání dívají z obou úhlů.

 

Překvapením můžou být snímky Popmusic z Vittuly a Kachní sezóna. Někomu snad připadnou málo „gay“, protože filmy sledují hlavní hrdiny ve chvíli, kdy si svou homosexualitu ještě neuvědomili. Vyrostou z nich „opravdoví“ gayové? Kdo říká, že ne?

Téma puberty jsme vybrali proto, že v tomto období života bojujeme o to nejdůležitější – o duši. Co si dovedeme obhájit, co dokážeme odmítnout, koho a co necháme ovlivnit naše životy… Nelehká bitva, je-li naše odlišnost některými chápána jako perverze, nemoc či amorálnost a k naší identitě jsou přiřazovány negativní stereotypy.

Dost hustý je i náš profil slovenského gay a lesbického filmu. Dali jsme mu název Lepšie byť bohatý a hetero ako chudobný a teplý. Věděli jste, že se na Slovensku natočilo nejvíce gejsko-lesbických filmů z východoevropského regionu? Fenomén jest to nejen čirým počtem titulů, ale také šíří žánrového záběru.

Radost máme z toho, že Vám letos můžeme zprostředkovat odkaz jedné z nejzajímavějších osobností evropské gay kultury, nizozemského spisovatele Gerarda Reveho. Velký spisovatel, ale také neustálý buřič a provokatér zemřel letos 8. dubna ve věku nedožitých třiaosmdesáti let. Nenechte si ujít adaptace dvou jeho klíčových děl, Večery a Milí chlapci.

Novinka naší dramaturgie, která se dotkne diváků a divaček v Praze, vzešla z naší spolupráce s Goethe Institutem. Nový způsob distribuce – cestou digitálního přenosu, Vám umožní shlédnout gay a lesbické filmy v rámci programu Delikatessen. Nezapomeňte si pochutnat v Kině Kultur Digital v prostorách Goethe Institutu.

Ať se Vám líbí. Sedmička je přeci šťastné číslo.

 

Aleš Rumpel
ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011