Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Ignoranti

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Ignoranti

IgnorantiIgnoranti / Falešné vztahy / Nevědomé víly / Le Fate Ignoranti
Itálie/Francie 2000
italsky, slovenské titulky, 105 min, 35 mm

Scénář: Gianni Romoli, Ferzan Özpetek
Režie: Ferzan Özpetek
Kamera: Pasquale Mari
Hudba: Andrea Guera
Hrají: Margherita Buy, Stefano Accorsi, Serra Yilmaz, Andrea Renzi, Gabriel Garko, Erica Blanc, Rosaria De Cicco, Lucrecia Valia, Koray Candemir a další

 

Antonia a Massimo, už více než deset let manželé, žijí v pěkné vilce na okraji Říma. Všichni je znají jako "šťastný pár". Když Massimo zahyne při autonehodě, Antonia propadne zoufalství. Přestane chodit do práce, zanedbává přátele a uzavře se do své bolesti - až do dne, kdy se náhodou doví, že Massimo měl sedm let "intimní známost". To ji přinutí překonat bolest a Antonie se rozhodne vyhledat svou sokyni. Pátrání jiIgnoranti přivede do starého domu v dělnické čtvrti, v němž žije velká "rodina" Massimových přátel - mužů i žen různého věku, různého sociálního postavení a různého sexuálního zaměření. Až tady Antonia zjistí, že Massimovou láskou nebyla žena, ale muž, Michele. Snaží se pochopit příčinu Massimova "úletu", a proto, ač s jistým odstupem, navazuje vztah s touto skupinou různorodých lidí, především s Michelem. Oba přece milovali téhož muže… Tvorba italského režiséra tureckého původu je nadějným příslibem do budoucna. Zatím natočil tři celovečerní filmy, z nichž hned ten první - Turecké lázně - vzbudil mimořádný ohlas.

Antonia and Massimo have been happily married for ten years. After Massimo’s sudden death Antonia finds out that Massimo had been having an affair. Shocked by this new knowledge,  she tries to discover who his lover was. Her investigation leads her to an old house where she finds a large and socially complex family of Massimo´s friends. Antonia finally meets Michele, his gay lover and tries to understand the reason to Massimo’s attention to this young and handsome man.
  • Ocenění: nominace na Zlatého medvěda za režii na MFF Berlín 2001, stříbrná Cena Italského národního syndikátu filmových novinářů pro nejlepšího herce a herečku.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře společnosti SPI International a W.N.Danubius Film a na festivalu
  • Mezipatra 2003 mimo soutěž jako vítězný film minulého ročníku.

Art Brno, 18.11. 18:30
Aero Praha, 23.11. 16:00
FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002