Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mezipatra příště rozezní i hudba, slíbil čtenářům Aleš Rumpel

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra příště rozezní i hudba, slíbil čtenářům Aleš Rumpel

zpravy.iDNES.cz, 3.11.2008:

Devítidenní přehlídka gay a lesbických filmů Mezipatra vznikla před osmi lety v Brně. Její 9. ročník se zde od pátku koná v sále Břetislava Bakaly a v kině Art. "Filmová přehlídka má úspěch, napříště bychom festival chtěli rozšířit i o hudbu," vzkázal čtenářům ředitel akce Aleš Rumpel.

Letos je možné na Mezipatrech vidět hned 62 snímků, z nichž žádný se neobjeví v české distribuci. "Ze dvou třetin jde o české premiéry," dodal devětadvacetiletý Rumpel.
Čtenáře on-line rozhovoru zajímal úspěch festivalu, návštěvnost i jeho budoucnost. "Loni přišlo téměř 9 000 diváků a divaček, takže zájem je obrovský. Mezipatra chceme rozšířit i hudebně. Letos se nám to povedlo v Praze, uvidíme, s jakým ohlasem se každodenní hudební program setká. Určitě se chceme také rozšiřovat do dalších měst. Gay a lesbická tematika se netýká jen velkoměst, teplí žijí všude," upozornil Rumpel.

Festival je neziskový, lidé jej ale mohou podpořit například adoptováním filmu. Peníze na Mezipatra jdou však především od sponzorů a z různých grantů. "Město Brno nám na festival přispívá grantem, pan primátor záštitu k naší lítosti nepřijal," přiznal čtenářům Rumpel.

V týmu festivalu Mezipatra působí Aleš Rumpel od roku 2003. "Budoucnost festivalu vidím v udržení kvalitního programu. Chceme přehlídku otevírat aktivním divákům, což znamená více zajímavých hostů a více debat," nastínil.
V on-line rozhovoru přiznal, že organizátory občas potrápí nenávistné reakce. Ty se podle Rumpela festivalu nevyhnou. "S nenávistnými skupinami jsme se už setkali a je důležité si uvědomit, že historie se může opakovat. Proto je důležité proti extremismu bojovat," míní Rumpel.

Duha nad Brnem Originální filmová přehlídka jako jediná tuzemská akce svého druhu expandovala z Brna do hlavního města a letos její ozvěny čekají další tři česká města. Zpočátku nesla akce název Duha nad Brnem.
Někteří čtenáři si v on-line rozhovoru neodpustili výtky k letošní projekci. Karlovi M. se například nelíbilo zahájení. "Promítání bylo několikrát zastavené, byly potíže se zvukem. Přišlo mi to docela trapné. Co budete dělat, aby se takové situace už neopakovaly?" zeptal se na rovinu.
"Na všechny formáty kromě standardního 35mm pásu máme vlastní tým techniků. Kino na další 35 mm projekce přislíbilo zkušenější promítače a budeme trvat na zkouškách. Věřím, že první projekce z téměř čtyřiceti festival nezkazí," odpověděl šéf Mezipater.


http://zpravy.idnes.cz/mezipatra-priste-rozezni-i-hudba-slibil-ctenarum-ales-rumpel-ptq-/brno.asp?c=A081102_133834_brno_dmk

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008