Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pocta Rosovi von Praunheimovi

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pocta Rosovi von Praunheimovi

Rosa von PraunheimRosa von Praunheim točí teplé filmy už čtyři desítky let. Narodil se v roce 1942 jako Holger Mischwitzky v lotyšské Rize. Jeho umělecké jméno má připomínat růžový trojúhelník („rosa Winkel“), který nosili homosexuálové v koncentračních táborech. Natočil přes 60 filmů, z je nichž většina o jeho oblíbených tématech: homosexualitě, starších ženách a New Yorku.

Retrospektiva na Mezipatrech ukáže jeden film z každé dekády Rosovy kontroverzní tvorby.

V roce 1971 natočil film Perverzní není homosexuál, ale společnost, v níž žije, kterým se v Německu proslavil. Po premiéře vzniklo v Německu nad 50 politických gay skupin a tento film se tak stal klíčovým impulsem k vytvoření nového gay hnutí. Černá komedie Virus nezná žádnou morálku (1985) je jedním z prvních hraných filmů o AIDS. Svou vlastní ženou (1992) získal Cenu mezinárodní kritiky na MFF Rotterdam. Chlapi, hrdinové a teplí náckové (2005), který tématicky koresponduje s jeho proslavenými portréty gayů, kteří přežili nacistické koncentrační tábory.

Filmový profil doplní výstava vybraných plakátů z Rosových filmů.

Režisér se osobně zúčastní festivalu.


„Homosexualita je soukromá věc, tak zní častá argumentace. Ne! Být gayem nebo lesbou nebude žádnou soukromou záležitostí, dokud kvůli tomu budeme mláceni, přicházet o práci a vyhazováni z bytů, dokud budou mladí homosexuálové vyrůstat s myšlenkami na sebevraždu a dokud budou po celý svůj život neurotičtí. Sexualita není žádnou soukromou věcí, dokud se budou všechny noviny tohoto světa, všechny romány světové literatury, všechna moderní média s velkou zvědavostí šťourat v soukromém životě heterosexuálů, ale ten homosexuálů budou opomíjet. Tato dvojí morálka může pominout jedině tehdy, když se každý z nás
postaví zpříma ke své sexualitě, perverznosti bez toho, aniž by byl souzen státem, církví nebo jinými morálním apoštoly.“

Rosa von Praunheim
50 Jahre pervers. Die sentimentalen Memoiren des Rosa von Praunheim

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008