Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Festivalové ceny

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Festivalové ceny

Festivalové cenyMezipatra nepřináší divákům pouze čerstvé filmy s GLBTQ tématikou. Pro soutěživé a milovníky napětí je připravena soutěžní sekce, kde se na plátně utkájí celovečerní filmy, hodnocené mezinárodní porotou, a pásma krátkých filmů, které hodnotí porota studentská.

Vznik a podobu ceny osvětluje Zdeněk Vacek: "Na cené dělám už třetím rokem společně s Danielem Poštou. On měl geniální nápad, dát jí podobu kaleidoskopu. Ten, stejně jako každý film, mění, deformuje a mnohdy zkrášluje pohled na svět."

Stějně jako se každým rokem mění téma festivalu, mění se i design cen. Před dvěma lety to bylo klasické kukátko s barevnými sklíčky uvnitř. Minulý rok se v cenách odrazilo odvážné téma "buřičství". Kaleidoskop byl celý průhledný a uvnitř se v nažloutlé tekutině proháněly namísto kamínků mnohem roztodivnější tvary, přesněji řečeno malé diapozitivy s úryvky gay porna a květy orchidejí. Jednu z těchto cen si odnesl i snímek, který se letos na festivalová plátna vrátí - Bublina, a to díky vítězství v divácké soutěži.

Stěžejním témtatem 9. ročníku festivalu Mezipatra je "život po...". Jaká je umělecká reflexe tvůrců cen na tento koncept? "Každému z nás se jednoho dne krásné a barevné obrázky změní v noční můru. Čistý průzor se zakalí, zbarví do ruda a pak máte co dělat, abyste opět zaostřili... Anhydroxid, olovnatý křištál, leštěná nerez ocel - tak to letos cítíme," reaguje na otázku Zdeněk Vacek.

Kdo si letos po slavnostním ukončení bude moci zbarvit svět, můžete ovlivňit i vy. A to hlasováním v divácké soutěži na webovém speciálu České televize.


Festivalová cena

Foto Tomáš Brabec, design Zdeněk Vacek, Daniel Pošta

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008