Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pro média

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pro média

Tiskové zprávy, informace, soubory ke stažení. Kontakt na mediální oddělení:

  • Tereza Hendlová, tel. 736 537 238
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vizuální styl Mezipater nominován na Czech Grand DesignPřední český grafik Jan Kolář, který u příležitosti desátého výročí existence filmového festivalu Mezipatra navrhl jeho novou vizuální identitu, byl za svůj počin nominován v kategorii Grafický designér roku.

Praha, 8.11.2009: Závěrečný večer v Lucerně přinesl vítěze ve třech kategoriích. Cenu hlavní poroty za celovečerní film si odnáší film Umřít jako muž od portugalského režiséra João Pedra Rodriguese. Cenu studentské poroty za nejlepší krátkometrážní film získal izraelský snímek Zrádce. Diváckou cenu za nejoblíbenější film získal film Patrik, věk 1,5.

Praha, 6.11.2009: Dnes proběhne největší party Mezipater v odsvěceném kostele Sacre Coeur na Praze 5. Večer se ponese v duchu homo evoluce od pravěku po queer postmodernu. Mezitím probíhá intenzivní rokování obou porot nad letošními soutěžními snímky, které vyvrcholí vyhlášením cen na nedělním slavnostním zakončení v kině Lucerna, kde budou oceněny filmy ve třech kategoriích: nejlepší celovečerní film, nejlepší krátkometrážní film a divácky nejoblíbenější film.

Praha, 4.11.2009: Po vyprodaném zahajovacím večeru Mezipater byly druhý den v kinech Světozor i Lucerna sály plné diváků a divaček. Po brněnské části festivalu, kterou navštívily 4 tisíce lidí, tak i v Praze návštěvnost předchází očekávání. Zítra navíc festival rozšiřuje filmový program o doprovodné akce, a po velkém úspěchu v Brně slavnostně otevírá i pražskou sérii diskusních přednášek Queer café, v níž se na letošním festivalovém ročníku otevírají témata tělesnosti, sexuálních identit a jazyka.

 

Praha, 3.11.2009:  Ve středu 4.11. v 18 hodin v kině Lucerna promítá festival Mezipatra film Pedro, natočený podle skutečného příběhu mladého HIV pozitivního gay aktivisty. Projekce filmu je věnována Vladimírovi Kováčovi, českému aktivistovi, který letos 26. února ve věku 33 let zemřel na AIDS, a jehož při této příležitosti nelze nevzpomenout. O životě a aktivismu Vladimíra Kováče přijde promluvit redaktor Radiožurnálu Robert Ferko, který se s Vladimírem osobně setkal.

Brno, 30.10.2009: V brněnském klubu Fléda zítra proběhne party Royal Celebration, která je slavnostní tečkou za první částí Mezipater. Je co slavit: tento týden navštívily Mezipatra 4 tisíce lidí, a další se začnou připojovat v Praze, kam se filmový festival v pondělí 2.11. přesouvá.

Gayové a lesby zvou rodiče do kinaBrno, 27.10.2009: Rodičovství má mnoho podob a skýtá také mnohá úskalí. Tento pátek 30. 10. uvádějí Mezipatra v brněnském kině Scala dva filmy o podobách rodičovství, a pro tuto příležitost máme připravenou speciální rodinnou nabídku.  Všichni a všechny, kdo přivedou své rodiče do kina, získávají tři vstupenky zdarma!

Praha, 20. 10. 2009: Queer filmový festival Mezipatra uvádí výstavu The Other Kind of Blue, která spojuje tvorbu legendárního filmaře Dereka Jarmana a reakci na jeho dílo od česko-slovenských umělců Dariny Alster, Tamary Moyzes a Radima Labudy. Výstava proběhne 27.10. - 8.11. v Galerii Václava Špály.

S cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury vznikl v roce 2000 festival Mezipatra. Pořadatelé z brněnského sdružení STUD založili festival, tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem, aby přiblížili život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispěli tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její nedílné součásti. Mezinárodní soutěžní přehlídka filmů se od roku 2003 rozšiřuje také do Prahy, postupně získává na popularitě a v současnosti je jednoznačně nejvýznamnější kulturní a společenskou akcí komunity. Z průzkumu publika posledních ročníků vyplývá, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl heterosexuálů a homosexuálů. I to motivovalo změnu podtitulu z gay a lesbický na queer filmový festival.

Brno: 14.10.2009: 10. jubilejní ročník queer filmového festivalu Mezipatra se kvapem blíží. Festival si letos klade ambiciózní cíl sledovat stereotypní představy o genderových rolích v majoritní společnosti, stejně jako v gay-lesbických komunitách: „Konformita vůči tradičním mužským a ženským rolím a hodnotám, které jsou jim přikládány, nás žene do Třetí světové války pohlaví. Najdeme gaye šovinisty a lesby, co se s gayi nebaví. Maskulinní gay machos, co pohrdají zženštělými homosexuály a butch lesby, které se vysmívají holkám s makeupem. A také spoustu strachu z transgenderu a nevyhraněné (bi)sexuality“, říká ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Fotografie z festivaluFotografie v tiskové kvalitě z aktuálního ročníku festivalu Mezipatra. Jsou k dispozici pro použití v médiích v souvislosti s festivalem.

 

Brno 29.9.2009: První říjnový den je začátkem cyklu doprovodného programu 10. ročníku queer filmového festivalu Mezipatra. Ve čtvtek 1.10. se v Brně koná první vernisáž. Před začátkem a v průběhu QFF Mezipatra (Brno: 23.-31.10., Praha: 2.-8.11.) bude mít veřejnost možnost navštívit výstavy, divadelní představení, debaty, přednášky a parties. První tři brněnské výstavy fotografií se nesou ve společném duchu sebepoznání a poznání okolního světa skrze tělo a nitro s ním spojené.

Brno 24.9.2009: Filmový festival Mezipatra se zapojuje do projektu zaměřeného na prosazování práv sexuálních menšin, a to především mezi mladými lidmi. Vyzývá amatérské i profesionální filmaře k natočení krátkého filmu, který bude obsahově zpracovávat téma antihomofobie. Nejlepší filmy budou finančně odměněny a promítnou se na festivalu.

mezipatra09_ceny_vacek_posta2-175Tisková zpráva 14. 9. 2009 Praha - Láska skinheada a pankáče, gay otcovství, strach z pedofilie nebo dilemata lesbických vztahů – to jsou některá z témat, která zkoumají předešlí vítězové filmového festivalu Mezipatra. Filmy oceněné odbornými porotami jsou v rámci oslav desátých narozenin Mezipater od 16. 9. zdarma k dispozici na webu. Jubilejní ročník festivalu se představí v nové vizuální identitě a jeho hlavní téma naznačuje slogan Třetí světová válka pohlaví.

Snímky z vítězných filmů minulých ročníkůFotografie v tiskové kvalitě k vítězným filmům z minulých ročníků Mezipater uváděným online.

 

Základní verze nového loga MezipaterPraha a Brno, 23. 7. 2009: U příležitosti svého desátého výročí mění gay a lesbický filmový festival Mezipatra svůj podtitul a logo. Novou vizuální identitu vytváří přední český grafik Jan Kolář.

Mezipatra budouBrno 15.4.: Mezipatra letos nedostala od města Brna žádnou dotaci, a to z iniciativy primátora Onderky. Namísto toho se zastupitelé ze Strany Zelených a sdružení Brno 2006 rozhodli věnovat dárkový šek ve stejné hodnotě, jakou měla neudělená dotace. Mezipatra každopádně budou.

Mezipatra ožijí životem po... V Brně 3.3.2009: Iniciativou primátora Romana Onderky dnes zastupitelstvo města Brna zamítlo padesátitisícovou dotaci festivalu gay a lesbických filmů Mezipatra, a to i přes doporučení komise pro kulturu.

Jestliže máte vlastní stránky a chcete podpořit festival tím, že na něj upozorníte i návtěvníky svých stránek, umístěte na ně prosím některý z našich bannerů. Za Vaši podporu Vám předem děkujeme.

Pro akreditaci novinářů/-řek na festival Mezipatra je nutné vyplnit formulář online. Na jeho základě Vám bude udělena press akreditace platná pro vstup na filmové projekce v rámci festivalu, v Brně či Praze.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009