Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Real Life - High Art

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Real Life - High Art

Každým ročníkem Mezipater chceme přispět k dekonstrukci bezmyšlenkovitě přijímaných pravd, k přemýšlení o vztahu osobního a veřejného a o propojování menšinového s většinovým. Letošní téma, které zkoumáme filmy a doprovodným programem, jsme s lehkou dávkou ironie nazvali Vysoké umění. To nám umožňuje mluvit o našich nejoblíbenějších tématech: umění a konstrukci hodnot.

Nekončící debaty o tom, zda sexualita tvůrce hraje jakoukoliv roli pro výsledné dílo, zda díla o menšinách jsou aktivistická a zda aktivistická díla jsou pravé umění, se týkají i filmu a podstaty queer filmových festivalů.

Téma Vysokého umění provokuje tázání po způsobu, jak si vlastně umělecké dílo může vysloužit zařazení mezi “vysoké“ (v důsledku oceňované, vystavované, propagované a financované) žánry a otevírá prostor pro dramaturgickou hru a zpochybňování hranic definicí, které umění kategorizují. Proto v programu prezentujeme též filmy, které mísí zdánlivě neslučitelné a převrací hodnoty “vysokého” a “nízkého”, aby objevily a stále znovu vynalézaly nové umění.

Uvedeme filmy současných queer tvůrců sebe-reflexivního umění, kteří tematizují tvorbu jako takovou a tematizují vztah tvůrce a diváka a rovněž filmy, které těží z metafor, které vyprávění o umělcích a tvorbě nabízejí.

Letošní program neopomíjí biografické snímky, hrané i dokumentární, o životech a s nimi spjatým uměním pozoruhodných tvůrců. Mezi stereotypy o teplých patří to, že mají vkus a jsou kreativní (přeci jsou všichni baleťáci, návrháři, nebo alespoň kadeřníci) a netradičně, tomuto stereotypu se nebudeme vzpírat. Naopak, letošním tématem mimo jiné říkáme, že ctíme kontinuitu hodnot, jež teplí umělci svým pohledem přinášejí „většinové“ společnosti.

Zvláštní místo v letošním programu mají choreograf Matthew Bourne a animátor Tom de Pékin, kteří s různou dávkou drzosti zpracovávají obecně známé obrazy do svébytné a pro leckoho kontroverzní queer estetiky.

Tradiční retrospektivu věnujeme Barbaře Hammer, pionýrce lesbického videoartu, která za 40 let plodné tvorby o sexu a životě prorazila cestu několika generacím feministických a lesbických umělkyň. Jsme zvlášť pyšní na to, že poctu této umělkyni přinášíme českému publiku ve stejné době, kdy probíhají její retrospektivy v MoMa v New Yorku a londýnském Tate Modern.

Výhodu i výzvou pro queer komunity je nutnost tvořit identity a životní styly, které jim mainstreamová zkušenost nenabízí. Využijme inspirace.

Aleš Rumpel
ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010