Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Lidovky, 3.10. 2012

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Lidovky, 3.10. 2012

lidovky"Jsem lesba. Sebereš mi pero?' Kalendář útočí na Klause, počítá mu dny"

PRAHA - Organizátoři festivalu Mezipatra mají dárek pro Václava Klause. Předtím než začne 13. ročník Queer filmového festivalu, předá jeho ředitel prezidentovi kalendář, který odpočítává zbývající Klausovy dny v prezidentském úřadu. Jednotlivé strany obsahují vzkazy lidí, kteří nesouhlasí s postojem Klause vůči sexuálním menšinám.

Kultura%20iDNES.cz%20%20Kultura%20od%20A%20do%20Z.pngLidovky, 3.10.12
Kdybych nebyla blbá, tak jsem taky na holkyVzkazy pro prezidenta KlauseMoje přítelkyně je i na holky. Moc se mi to líbí. Máme moc rády všechny naše teplé tety a teplé strejdy

"Pane prezidente, jsem žena a moje dítě bude mít dvě matky," "Rozmanitost nás tvoří jedinečnými," nebo "Homosexualita nezpůsobuje globální oteplování." I s takovými vzkazy se v srpnu a v září vyfotila přibližně stovka lidí, aby dala najevo nesouhlas s postojem Václava Klause vůči sexuálním menšinám.
Mezipatra

13. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra se uskuteční od 8. do 14. listopadu v Praze a od 16. do 22. listopadu v Brně. Tématem přehlídky, jejíž vizuální tvář obstarali světově proslulí umělci a vítězové Czech Grand Design Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, je Moc, manipulace a šílenství. Mezipatra přivedou v listopadu do Prahy a do Brna přibližně stovku filmů, včetně očekávaného opusu Xaviera Dolana Laurence Anyways.

Celá fotoakce s názvem Řekni to Klausovi probíhala prostřednictvím facebookových stránek. Každý, kdo měl potřebu prezidentovi něco vzkázat, mohl na profil filmového festivalu Mezipatra poslat svou fotografii se vzkazem. Z vybraných fotografií vznikl kalendář, který odpočítává poslední Klausovy dny v prezidentském úřadu.

"Pan prezident a jeho spolupracovníci o nás často mluví. Posílají vzkazy našim rodinám, třeba o tom, že jsme devianti. Rozhodli jsme se tedy i my poslat vzkaz panu prezidentovi, co si zase myslíme my, jednotlivci, o kterých často hovoří a kteří nemají takový prostor v médiích jako on," vysvětluje cíl akce její autor Jiří Markvart.

Kalendář organizátoři akce předají Kanceláři prezidenta republiky na Pražském hradě v 11 hodin. Předání kalendáře se ujme ředitel festivalu Aleš Rumpel.

"Akce měla na Facebooku ohromný úspěch, fotoalbum Řekni to Klausovi zhlédlo přes 10 tisíc lidí," uvádí Rumpel.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011