Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - TZ: Moc, manipulace a šílenství míří do kin. Téma třináctých Mezipater ztvárnili světoví designéři

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Moc, manipulace a šílenství míří do kin. Téma třináctých Mezipater ztvárnili světoví designéři

Praha, 25.9. 2012

Moc, manipulace a šílenství. Takové téma nese 13. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra, který v listopadu zavítá do Prahy a do Brna. V hlavním městě se diváci mohou těšit na to nejlepší z queer kinematografie od 8. do 14. listopadu, od 16. do 22. listopadu festival obsadí Brno.

 

„Moc různých institucí, moc zkostnatělých sociálních struktur a moc médií určuje i manipuluje nás i naši společnost. Protest proti systému moci se táhne jako červená niť dějinami boje sexuálních menšin za jejich práva. Právě příslušníci sexuálních menšin byli v minulosti označováni jako nemocní a šílení,“ naznačuje dramaturgyně Lucia Kajánková. Moc, manipulace a šílenství se podle ní odráží ve většině snímků, které diváci na festivalu zhlédnou. „Téma moci, manipulace a šílenství jsme zvolili proto, že střet jednotlivce a instituce je mimořádně inspirativní a v nějaké podobě jej občas zažíváme všichni bez rozdílu identity či orientace,“ doplňuje Kajánkovou ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Festivalové téma se odráží i v letošním vizuálu, za kterým stojí dvojice umělců Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, kteří minulý rok obdrželi ceny Grand designér roku a Designér šperku v anketě Czech Grand Design. Vacek vystavoval v Soulu, v Berlíně i v Miláně, jeho šperky byly vybrány jako oficiální dárkový předmět Českého pavilonu na EXPO 2010 v Šanghaji. Neotřelá dvojice, která od roku 2006 tvoří festivalové ceny, letos zastala i funkci art directorů Mezipater. Jejich autorská vize se otiskla do grafiky letošního ročníku, plakátu i do originální znělky. Fotografie na plakáty pořídil nadějný český fotograf a DJ Radek Brousil, grafiku obstaral Marius Corradini, který si odnesl zlato z European Design Awards 2012. Znělku natočil režisér Janek Růžička, známý z queer magazínu České televize Q.

V letošním nabitém filmovém programu zaujme horečně očekáváný opus miláčka publika i kritiky a enfant terrible světového filmu Xaviera Dolana s názvem Laurence Anyways. Na předloňských Mezipatrech byly k vidění Dolanovy předchozí snímky Zabil jsem svou matku a Imaginární lásky, které obdržely čestné uznání poroty. „Třetí Dolanův film je vrcholná pocta lásce, 90. letům a herectví Melvilla Poupauda v hlavní roli muže, který je ženou. Laurence má sice tři hodiny, oči od něj ale odtrhnout nelze,“ láká Kajánková.

Kromě snímku Laurence Anyways letos zájemci uvidí další přibližně stovku špičkových děl s gay, lesbickou, trans a queer tematikou. Představí se i filmy, které bodovaly na festivalech v Cannes či Torontu. Vybrané snímky budou navíc bojovat o tři ceny, které uděluje mezinárodní porota i samotní diváci. „Těch na Mezipatra zavítá každoročně přibližně deset tisíc. Od prvního ročníku jsme přivítali bezmála sto tisíc lidí. Specifikem Mezipater je, že na festival chodí smíšené publikum, nejen ti, kteří se považují za homosexuální,“ dodává ředitel festivalu Rumpel s tím, že pojem queer v názvu festivalu symbolizuje právě tuto pestrost a osvobozuje od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit.

K slavnostnímu předání divácké ceny dojde v Brně, kam se festival přesune z hlavního města. „Je to tak poprvé v historii festivalu. Mezipatra vždy začínala v Brně, letos nabídneme opačný model. Celý festival zde vyvrcholí, a to slavnostním předáním divácké ceny,“ líčí brněnská koordinátorka festivalu Kristýna Malíková a dodává, že se brněnští diváci mohou těšit i na zajímavý doprovodný program.

I pražskou část Mezipater doplní bohatý doprovodný program plný přednášek, debat, hudebních vystoupení i speciálních parties. Zahajovací film Cloudburst navíc přijede osobně uvést scenárista a režisér Thom Fitgerald.

vizual01

vizual02

vizual03

vizual04

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011