Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Hana a její bratři

logo Mezipater

Duha nad Brnem 2001

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hana a její bratři

Hana a její bratřiHana a její bratři / Hana a jej bratia / Hanah and her brothers
Slovensko 2001
slovensky, 77 minut, 35 mm

Režie: Vlado Adásek
Hrají: Mertin Keder (Martin), Rudo Kratochvíl (Vlado), Vlado Adásek ("Hana"), Lucia Hurajová (Hema)

  • Film je uveden společně s krátkometrážním 100% čistá láska 2 - Vášeň

První slovenský celovečerní film s gay tematikou je z dílny debutujícího mladého slovenského tvůrce V. Adáska, který je loňským absolventem filmové režie na VŠMU. Hlavní hrdina Martin je studentem VŠMU, do školy ovšem už delší dobu nechodí, protože jeho osobní problémy mu připravují nejednu těžkou chvilku. Doma u něho vládnou hádky mezi rodiči a neustálé problémy v jejich rozvětvené rodině. Jeho otec navíc rád pije… Alespoň částečné porozumění nachází u své sestřenice Hemy, ovšem ta od něho očekává něco, čeho Martin není schopen…Až náhodné seznámení se starou sousedkou z protějšího domu pro něho znamená zlom v životě. Ta o něm ví více, než by si myslel, a donutí ho zformulovat jeho zásadní problém v životě. Martin se rozhodne, že si podá inzerát. Mezitím se v kabaretu setká s klukem, který si říká "Hana" (hraje ho sám režisér), a který tu vystupuje. Jejich životní cesty se zkříží...Důležitou roli ve filmu hrají hudba a písně Hany Hegerové. Její texty vhodně ilustrují a komentují děj filmu. Ačkoliv je téma Adáskova filmu vážné - osamělost mezi lidmi a přehlížení mezi nejbližšími - režisér ho všemožně odlehčuje a dává mu místy až groteskní ráz. Většinu úloh v tomto filmu ztvárnili neherci a film tak získal na přesvědčivosti a autenticitě.

Martin is eighteen years old and a student of an art school. He neglects it because of the problems in his family. He seeks understanding in his cousin Hema, but she expects something different from him…He decides to search for a boyfriend through advertisements and meets a boy who calls himself Hana.  Although the movie is on serious topics – loneliness and misunderstanding among the closest ones – the director lightens it and sometimes even lets a grotesque whiff in.

  • Film byl uveden na přehlídce Duha nad Brnem 2001 díky vstřícné spolupráci a podpoře Slovenského filmového ústavu v Bratislavě.
  • Adoptivními rodiči brněnské projekce filmu jsou P3 - Petr Matoušek a Petr Sabadáš. Děkujeme.
  • Adoptivními rodiči pražské projekce filmu jsou Karel Niederle a sdružení GaLes. Děkujeme.

 

Art Brno, 16.6. 18:00

FaLang translation system by Faboba

Duha nad Brnem '01

  • Diváci: 1 800
  • Projekce: 16
  • Doprovodné akce: 2
  • Filmy: 26