Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Dokumenty

logo Mezipater

Duha nad Brnem 2001

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Dokumenty

blok slovenských krátkých filmů
  • 100% čistá láska 2 - Vášeň
  • 100% čistá láska 2 - Vášeň
  • Homosexualita
  • Narek nevinnosti
  • On a on
  • Pokec
  • Porušené tabu
  • Zpověď básníka, který nosí jméno milovaného muže
  • Zpověď lesbické ženy, která je posledním potomkem staré ruské šlechtické rodiny
  • Zpověď muže, který 37 let žil s jiným mužem
  • Zpověď sirotka, který se zamiloval do vraha


100% čistá láska 2 - Vášeň / 100% Pure Love – The Passion
Slovensko 1995
slovensky, 30 minut, 35 mm

Scénář: Vladimír Adásek
Režie: Vladimír Adásek
Hrají: Vladimír Adásek

Film, ve kterém je velmi mnoho žen a přitom skoro ani jedna... Humorná spověď režiséra–homosexuála, který je konfrontován s osudem vlastní filmové hrdinky. Krimikomedie na slovenský způsob anebo co všechno se může stát, když se režisérovi vymknou věci z rukou a jeho hrdinka v scénáři nechce zemřít. Stredometrážný film je součástí trilogie STV 100% čistá láska. Historicky první slovenský hraný film s homosexuální tematikou, natočený se sebekritickým a humorným nadhledem a v svižném tempu, plný sebeironie a parodií na různá kulturní klišé.

The Passion is a comical confession of a director – homosexual, who is confronted with the destiny of his own female protagonist. A criminal comedy in Slovak way or what can happen if the director loses control over his protagonist who does not want to die. The Passion is a part of the trilogy 100% Pure Love produced by the Slovak Television. It is the first gay movie in Slovak history, with a very comical and questioning point of view, full of irony and parody of various cultural clichés.


Homosexualita
Slovensko 1999

Narek nevinnosti
Slovensko

On a on
Slovensko 1999

Pokec
Slovensko

Porušené tabu
Slovensko

 

Zpověď básníka, který nosí jméno milovaného muže
Slovensko

Fascinován krásou jinošského světa si byl už od dětství vědom své jinakosti. Pobyt na hradě Bítov, kam přijel na letní praxi coby student katedry dějin umění, pro něj znamenal osudové setkání. Na Boží tělo, v neděli o půl desáté dopoledne, si k němu napříč procesím prorazil cestu čerstvý maturant a představil se jediným slovem: Kuběna. Tak začal bouřlivý vztah, který básníka podněcoval k tvorbě, ale tehdejší oficiální kultura a socialistická společnost jím opovrhovaly.

 

Zpověď lesbické ženy, která je posledním potomkem staré ruské šlechtické rodiny
ČR 1999

Režie: Dagmar Smržová
Scénář: Dagmar Smržová
Kamera: Tomáš Kobolka

Životní příběh ženy šlechtického původu, svérázné postavy pražské Malé Strany, dramaticky poznamenala opačná sexuální orientace. Její citovou nenaplněnost, po několikáté znovu z popela vzkříšenou snahu o trvalý vztah s dívkou, označili lékaři dokonce za chorobu a léčili ji při dlouhodobém pobytu v léčebně pro duševně nemocné.

The life story of an idiosyncratic aristocrat from Prague's Lesser Town whose life has been dramatically affected by her sexual orientation. For her unfulfilled emotions and repeated efforts to establish a  long-term relationship with a girl has she been diagnosed by doctors as mentally ill and consigned to a psychiatric asylum.


Zpověď muže, který žil 37 let s jiným mužem
ČR 2000

Režie: Andrea Majstorovičová
Scénář: Andrea Majstorovičová
Kamera: Josef Nekvasil

Syn italského diplomata a české švadlenky trávil od dětství volné chvíle v podmanivém prostředí módního salónu své maminky, Módes róbes Tasinato. Nejen jemným vkusem a elegancí se lišil od ostatních dětí. Při výuce hry na klavír mu jeho dobrý učitel poručil svléknout šaty a začal se s ním mazlit. Chlapce překvapilo, že mu to vůbec nebylo nepříjemné... Při tajné návštěvě lékaře se pak dozvěděl pravdu o své opačné sexuální orientaci i o strastech, které ho v životě čekají.

The son of an Italian diplomat and a Czech seamstress, he was raised in the fascinating environment of his mother's fashion shop called Módes róbes Tasinato. His refinment and elegance set him out from his peers. In the course of a piano lesson his teacher told him to take off his clothes and went on to cuddle him, much to the boy's enjoyment. When he then secretly saw a doctor he learnt the whole truth about his sexual orientation and the trouble that was to await him in his later life.

 

Art Brno, 16.6. 16:00

FaLang translation system by Faboba

Duha nad Brnem '01

  • Diváci: 1 800
  • Projekce: 16
  • Doprovodné akce: 2
  • Filmy: 26