Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Nádherná věc

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Nádherná věc

Nádherná věcNádherná věc / Beautiful Thing
Velká Británie 1996

Režie: Hettie McDonald
Scénář: Jonathan Harvey
Kamera: Chris Seager
Hudba: John Altman, Kevin Brazier, Wayne Brooks, John Midgley
Hrají: Glen Berry, Scott Neal, Tameka Empson, Linda Henry, Martin Walsh a další

  • Film bude uveden společně s krátkometrážním Na počátku

Horké léto na londýnském sídlišti. Pro Jamieho je sále obtížnější zapadnout do školního kolektivu, špatně snáší tělocvik a je terčem posměchu spolužáků. Jeho záškoláctví trápí jeho matku Sandru, ale Jamie se jí s ničím nesvěří. Narozdíl od Jamieho Ste ve sportech vyniká. Problémy nemá ve škole, ale doma, kde jej mlátí otec alkoholik a starší bratr. Jednoho večera po výprasku najde azyl u sousedky Sandry. Noc stráví v Jamieho posteli, ve které se mu dostane dosud nepoznané něhy. Ta se časem promění v opětovanou přitažlivost. Sandře se mezitím podaří najít bar s nízkým nájemným, který by sama mohla vést. Ačkoliv je nablízku splnění svého životního snu, její štěstí pokazí odhalení vztahu mezi Jamiem a Ste. Adaptace hry Jonathana Harveye Něco nádherného se stejně jako její divadelNádherná věcní předloha stala moderní gay klasikou. Úspěch filmu přineslo nepochybně jeho optimistické vyznění. Podle slov autora je Nádherná věc o tom, že „můžete být gay a šťastný, můžete být z dělnické třídy a přijmout homosexualitu“.

It is a long, hot summer in South London, and Jamie is bunking off school more than usual, scurrying back to the block of flats where he lives with his mother Sandra. In the same block lives Jamie’s classmate Ste, who although sporty and athletic, nevertheless receives regular beatings from his father and brother. One night, to escape the violence, Ste takes refuge in Sandra’s flat and sleeps head to toe with Jamie. As Sandra struggles with job promotion, Jamie and Ste gradually discover their affection for each other.

  • Ocenění: Hlavní cena za režii na filmovém festivalu v Paříži 1996, cena GLAAD (gay a lesbická společnost proti diskriminaci) za nejlepší film 1997 a další
  • Film bude uveden na festivalu Mezipatra 2003 díky podpoře British Council a British Film Institute.

 

Art Brno, 16.11. 18:00
Aero Praha, 23.11. 18:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54