Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Queer as Folk

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Queer as Folk

queer_as_folk.jpgQueer as Folk / Queer as Folk
Velká Británie 1999
anglicky s českými titulky, 8 epizod po 30 minutách, DVD

Scénář: Russell T. Davies
Režie: Charles McDougall (epizody 1–4), Sarah Harding (epizody 5–8)
Hrají: Aidan Gillen, Craif Kelly, Charlie Hunnam, Denise Black, Carla Henry a další

 

Seriál se věnuje především třem hlavním hrdinům, Stuartovi, Vincemu a Nathanovi, žijícím v manchasterské „gay village“. Stuart má všechno – je bohatý, neodolatelný a vždy středem pozornosti. Jeho nejlepší kamarád Vince je milý a vtipný, ale chybí mu sebevědomí. Oběma je devětadvacet a každý večer vyrážejí do nočních ulic za dobrodružstvím. Jednoho dne se setkají s Nathanem. Ten svým mladistvým temperamentem převrátí celý jejich svět vzhůru nohama.

V rámci souboru televizních seriálů z britských ostrovů se k nám dostává legendární produkce programu Channel 4. Velmi inteligentní a zábavná série se, díky obrovskému diváckému úspěchu, dočkala také své americké jmenovkyně a druhé řady v britské produkci (Queer as Folk 2 – Same Men, New Tricks). Výborný scénář, ztvárněný vynalézavou režií podtrhující nezastavitelnou akci a sršící dialogy. Nechme se přesvědčit, že televizní obrazovka nenabízí jen zábavu pro masy, ale je také tím pravým místem pro zobrazení alternativních životních stylů a postav představujících minority.


Stuart has got it all. He's rich, drop-dead gorgeous and always the centre of attention. He can be forgiven the arrogance because he's pretty close to perfection. His best mate Vince is funny, adorable and definitely a babe but, unlike his friend, has zero confidence in himself. Since time began, Vince has carried a torch for Stuart but his love remains firmly unrequited. They're both 29, hitting Canal Street every night, stalwarts of the scene but just starting to wonder where else their lives may be going.

 

  • Film je na festivalu Mezipatra 2005 uveden s podporou Channel 4 a British Council


Epizody 1-4:
Art, 5. 11., 21:30
Světozor, velký sál, 14. 11., 22:00

Epizody 5-8:
Art, 6. 11., 22:00
Světozor, velký sál, 15. 11., 22:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005