Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Fórum ČT - Smrt pedofila

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Fórum ČT - Smrt pedofila

...filmy, které Česká televize uvede v rámci mediálního partnerství na festivalu Mezipatra

Smrt pedofilasmrt_pedofila.jpg

Scénář: Jiří Bednář
Režie: Ivan Pokorný
Kamera: Vladimír Holomek
Dramaturg:Ludmila Hustolesová
Produkce: Česká televize 2002

 

 

Psychokrimi, jehož příběh se odehrává v současnosti, v jedné z našich mužských věznic, v níž jedné noci dojde k nedokonané vraždě vězně. Motivy tohoto násilného činu se snaží rozplést spolu s policejním vyšetřovatelem i mladá vězeňská psycholožka, odkrývající před námi i mnoho netušeného o pravidlech "morálky" v těchto zařízeních. Scénář podle Eduarda Svítivého napsal Jiří Bednář. Film Smrt pedofila není jen pouhým detektivním příběhem, ale také sondou do duše jednoho nešťastného člověka.

smrt_pedofila2.jpg Příběh se otevírá dramatickým momentem hádky mezi učitelem a žákem, která po zvláště provokativní a zcela osobní poznámce drzého kluka vůči učiteli skončí jeho fyzickým napadením a díky nešťastnému pádu na ostrý předmět i jeho smrtí. Dále už přichází jen soud a mladý učitel je odsouzen a poslán do vězení, kde si začne "odpykávat" mezi spoluvězni další trest - coby pedofil! V očích spoluvězňů je totiž nejhorším z nejhorších - zabíjel z pedofilních motivů. Pravda je však jiná, jak se během několika jeho vzpomínek-retrospektiv dozvíme. Chlapce skutečně miloval, i když se ho nikdy tělesně nedotkl. K zabití došlo v afektu, kdy chlapec začal učitele vydírat (coby homosexuála) a žádal po něm peníze, stále více peněz, aby nic neřekl. Mimoto se přiznal učiteli, že už dlouho si nechává platit od různých homosexuálních cizinců. Ve vězení je podniknut pokus učitele v noci zabít. Postižený sice vyvázne, ale je mu jasné, že pokus se může kdykoliv opakovat a že jeho pozice mezi ostatními je bezvýchodná. K vlastním výčitkám se přidává nenávist a pohrdání okolí. Vyšetřovatel spolu s mladou vězeňskou psycholožkou pátrají po pachateli pokusu o vraždu a toto pátrání je zavede i mimo zdi vězení. Analýza celého případu i jeho časové zasazení je nakonec dovede k pachateli-vězni, který byl zaplacen "z venku", od rodičů zabitého chlapce, kterým byla výše učitelova trestu příliš malá a bolest i smutek ze ztráty příliš velký... Příběh končí velkým otazníkem - učitel je nalezen v cele oběšený. Oběsil se sám, nebo byl oběšen???

Art, 5. 11., 15:30
Světozor, malý sál, 17. 11., 22:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005