Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Mediální ohlasy

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mediální ohlasy

Press coverage

METRO, 7.11.2008:

Gay a lesbický filmový festival Mezipatra se přestěhoval z Brna do Prahy, kde potrvá až do 12. listopadu. Motto devátého ročníku zní: „Život po…“

 

Brněnský deník, 6.11.2008:

Tématem letošních Mezipater je „Život po...“ – po změně pohlaví, po diagnóze, po ztrátě partnera/ky, jak se dočteme v úvodníku k devátému ročníku na jeho webu. Nechce zobrazovat gay a lesbické a další menšinové hrdiny v nějakém konfliktu, nedořešeném coming-outu, stavět proti heterospolečnosti jejich jiný životní styl.

zpravy.iDNES.cz, 3.11.2008:

Devítidenní přehlídka gay a lesbických filmů Mezipatra vznikla před osmi lety v Brně. Její 9. ročník se zde od pátku koná v sále Břetislava Bakaly a v kině Art. "Filmová přehlídka má úspěch, napříště bychom festival chtěli rozšířit i o hudbu," vzkázal čtenářům ředitel akce Aleš Rumpel.

Olomoucký deník, 3.11.2008:

Modelky s páskou přes oči, jing a jang zpívající pudřenky i mladé kankánové tanečnice se v sobotu večer vystřídali na pódiu klubu Fléda. Zahajovací party gay&lesbického filmového festivalu Mezipatra, kterou moderovala ďábelská dvojice studentů JAMU, odstartovala filmový maraton, který v brněnských kinech Art a Bakala poběží do osmého listopadu. Akci otevřely dvě módní přehlídky známých brněnských návrhářů. Petr Jevula, který je držitelem prestižního ocenění Top Styl Designer představil kolekci Stalker.

Mladá fronta DNES, 3. 11. 2008:

Brno - Devítidenní festivalová přehlídka gay a lesbických filmů Mezipatra vznikla před osmi lety v Brně. Její už devátý ročník se nyní koná v brněnském sále Břetislava Bakaly a kině Art. „Mezipatra chtějí přinášet divákům hrané i dokumentární snímky s gay a lesbickou tematikou, které nemají příležitost vidět jinde,“ komentuje ředitel akce Aleš Rumpel, který dnes od 11 hodin bude odpovídat při on-line rozhovoru čtenářům iDNES.cz.

 

zpravy.iDNES.cz, 2.11.2008:

Devítidenní přehlídka gay a lesbických filmů Mezipatra vznikla před osmi lety v Brně. Její 9. ročník se koná v brněnském sále Břetislava Bakaly a kině Art. "Mezipatra chtějí přinášet divákům hrané i dokumentární snímky, které nemají příležitost vidět jinde," říká ředitel akce a host on-line rozhovoru iDNES.cz Aleš Rumpel.

Lidové noviny, 1. 11. 2008:

BRNO Venkovský učitel – zřejmě nejznámější český film s homosexuální tematikou poslední doby. V nabídce letošního ročníku gay a lesbického festivalu Mezipatra se ale neobjeví. Podle organizátorů je totiž plný předsudků.

kultura.iHNed.cz, 31.10.2008:

POZVÁNKA Impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury i propojení s většinovou společností. Festival Mezipatra v Brně i Praze láká stejný podíl heterosexuálů jako homosexuálů.

Ústecký deník, 31.10.2008:

Český gay a lesbický filmový festival Mezipatra připravil pro příznivce již devátý ročník. Uskuteční se od 31. října do 8. listopadu v Brně a od 6. do 12. listopadu v Praze. Nabídne čerstvé filmy s GLBTQ tematikou, ale i soutěžní sekce, kde se utkají celovečerní filmy a pásma krátkých filmů (ty zhodnotí porota studentská).

ct24.cz, 31. 10. 2008:

Praha/Brno – Brněnsko-pražský filmový festival Mezipatra chce být mostem mezi majoritní společností a gay, lesbickou, bisexuální a transgender komunitou. Poznání této menšinové kultury byl cíl, kvůli kterému před lety vznikl. A ve svém snažení podněcovat k diskusi a poznání pokračuje i v roce 2008 – už podeváté. Motto letošního ročníku zní Život po… Ochutnávku krátkých filmů z minulého ročníku připravila i Česká televize.

Mladá fronta DNES, 30. 10. 2008:

Zítra v Brně začíná gay a lesbický filmový festival Mezipatra. Soutěžte o lístky a jiné ceny

Nezvyklé téma nazvané Život po... bude vévodit více než šedesáti snímkům, které od zítřka nabídne devátý gay a lesbický filmový festival Mezipatra. V Brně začne devítidenní přehlídka v sále Břetislava Bakaly, kde se ve 20.30 uskuteční slavnostní projekce francouzského filmu Písně o lásce, který letos získal prestižní ocenění César za nejlepší hudbu a byl zařazen do soutěže slavného festivalu v Cannes.

 

Brněnský deník, 30. 10. 2008:

Zítra v Brně začne devátý ročník gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra

I přesto, že heterosexuální většina dnešní společnosti vnímá gaye a lesbičky jako nedílnou součást svého života, zůstává osobitá kultura této menšiny v pozadí. S cílem přiblížit lesbickou, bisexuální a transgenderovou kulturu přichází do Brna už od zítřka festival Mezipatra.

MFDNES, 23rd May 2008

The biggest daily brought an article on the festival written on the occasion of the upcoming Queer Parade in Brno (to be held on 28th June).  

In Czech only. 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008