Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Rád vytvářím nové kontexty a nové světy

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Rád vytvářím nové kontexty a nové světy

janek-ruzicka-175.jpgSledujete Qéčko? Anebo nevíte, o co jde? Ve čtvrtek 6. listopadu v brněnském kině Art jste měli možnost zhlédnout dva díly tohoto pořadu z produkce České televize a následně debatovat s jedním z tvůrců pořadu, s Jankem Růžičkou.

Nyní přinášíme zprávu o tom, jak večer s hostem probíhal.

Promítali jsme dva díly: Média a Whotever. První díl se věnoval tištěným, online i audiovizuálním queer médiím a snažil se zjistit, jestli tato média potřebujeme, případně proč se v dnešní době spíše než lifestylové časopisy uchytí ty erotické. Díl Whotever divákům představil alternativní queer kulturu v Anglii a nepřímo nadhodil otázku, proč něco takového neexistuje i u nás.

Janek Růžička, autor dílu Whotever a shodou náhod i autor letošní znělky Mezipater, se v následné debatě otevřeně a přátelsky postavil všem otázkám. Například vysvětlil, proč je každý díl „Q“ pokaždé jiný, proč se ve svém dílu Whotever nevěnoval alternativní queer kultuře v Česku nebo proč se do Qéčka nejspíše nevrátí Ester Kočičková. Diváci debatovali o tom, jestli je různorodá dramaturgie plus nebo minus a shodli se, že se u nás kultura mimo hlavní proud uchytí velmi těžko.

Pár otázek padlo i k mezipatrácké znělce: proč je tak temná, co má znamenat, snad neříká, že GLBT jsou nějakým způsobem postižení. Jankova odpověď se dá vytušit už z nadpisu článku: „Rád vytvářím nové kontexty a nové světy,“ odpověděl. Handicapovaní lidé vynořující se z temnoty do světla, tajuplná část s oslavou na konci – to vše vytváří protiklady. „Spoléhám na rozum diváka,“ dodal Janek a vysvětlil, že handicapovaní jsou stejná minorita jako GLBT, ale stejně jako oni jsou lidé, živé bytosti. Znělka měla za úkol vzbudit ohlas – a to se jí podařilo. Postižení nemusí znamenat konec společenského života, stejně jako odlišná citová orientace neznamená vyloučení ze života mezi heterosexuálními lidmi. Vždyť protagonisté znělky, kteří se s sebou dokázali vyrovnat, jsou hrdinové. A o tom vypráví i letošní filmy.

Návštěvníci pražských Mezipater dostanou možnost diskutovat s tvůrci Qéčka v neděli 9. listopadu od 15.30 v kině Světozor. A je jedno, jestli „Q“ sledují pravidelně, občas nebo vůbec, jestli ho mají rádi, nesnáší nebo vůbec neznají. Za zkoušku nic nedají: vstup je zdarma.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008