Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Teplý humor a královna s knírkem

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Teplý humor a královna s knírkem

Teplý humor a královna s knírkemLuboš Mareček, MF Dnes, 31. října 2009

Sobotní zápisník Luboše Marečka

V nejagilnějším brněnském klubu Fléda dnes bude královská oslava. Závěrečnou Royal Celebration party zde vyvrcholí festival gay a lesbických filmů Mezipatra, který vznikl před deseti lety v Brně. Po dekádě existence si tato queer přehlídka získala pozornost napříč republikou. Z místa zrození se originální festival přesune do Prahy, v ozvěnách si ho užijí v největších tuzemských městech Ostravě, Olomouci a Českých Budějovicích. Proč to píšu...

Pro mnohé stále ještě nezvyklá akce při svých kulatých narozeninách už nebojuje o emancipaci kultury či filmů, které zobrazují homosexuální hrdiny. Nejde tady „jen“ o většinové uznání minoritních dokumentů a hraných celovečeráků, které točí filmaři se zálibou ve stejném pohlaví. Vtipným příměrem patrona Václava Havla jsou Mezipatra už dávno festivalem plnohodnotně registrovaným s ostatními filmovými akcemi v tuzemsku. Festival tak už dávno své poselství navenek přesahuje. Nejde o společenské zrovnoprávnění kluků, co chodí s klukama, a holek, co randí s holkama.

Mezipatra totiž v Brně nabízejí vážná celospolečenská témata, ať už se jedná o toleranci, xenofobii, bourání stereotypů, se kterými vnímáme okolní svět, nebo uznání jinakosti orientované nejen na pohlaví.

Tento zápisník však nechce být hlubokomyslným zamyšlením nad ušlechtilými, ale vážnými náměty. I když pošmourný dušičkový čas k nim asi přímo vybízí. I ten největší morous ví, jak umí tmavý den prosvětlit odlehčený vtip. Humor rozpouští trudnomyslnost či zášť a odpor se stejnou lehkostí, s jakou dezinfekční prostředky v televizi vítězí v nekonečném boji se zavilými bakteriemi z toalet. Pořadatelé Mezipater už dávno vědí podstatnou věc.

Chcete-li, aby vás někdo bral vážně, musíte být schopní nejen seriózních argumentů, ale nesmí vám chybět také jiný rozměr. Musíte umět svůj navenek studený či teplý obrázek polidštit také schopností sebeironie. Humorná reflexe okolí, ale i sebe sama pomohla přežít nejednomu literárnímu hrdinovi nadávajícímu třeba na císaře pána či jiné dirigenty společenských poměrů.

A tak na dnešní taneční večer na Flédě zve třeba plakát s pomazanou rozmazanou hlavou anglické královny. Záměrně zastíněný portrét známé panovnice je vyvedený v negativu. Tato stínohra má v praxi za následek jemnou karikaturu. Koruně britského impéria pod nosem jakoby vyrůstá knírek. A jistě nejde o nelichotivou a hrubou narážku na přehnanou funkci nadledvinek, při níž ženám roste na bradě i nad horním rtem mužská paráda. Někteří nad podobnými vtípky budou pohoršeně zavírat oči, jiným třeba festival oči zase otevře.

A se stejně otevřenou sebeironickou nadsázkou zvali pořadatelé předloni do kina na „teplé“ filmy. „Přijďte se ohřát do kina,“ zněl slogan, s nímž si s jakoby nepochopitelnou legrací pořadatelé káleli do vlastního hnízda. Anebo chtěli s poněkud drsným humorem využít celorepublikové rozšířenosti a nelichotivé srozumitelnosti označení jako teplý a teplouš. Ale vážně: brněnská radnice letos zamítla směšný padesátitisícový příspěvek jako dotaci festivalu, který vznikl v Brně a paradoxně šíří jeho slávu i přes ledový přístup radních. Teplému festivalu ukázalo vedení města studená záda. A přitom schválení příspěvku by bylo spíše než ekonomickou zejména morální podporou a uznáním existence Mezipater na půdě města, které by se tak zařadilo po bok osvícených evropských metropolí, kde podobné akce rozehřívají radní už výhradně umělecky.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009