Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: Mezipatra zahajují spolupráci s Amnesty International

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Mezipatra zahajují spolupráci s Amnesty International

Praha, 11.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra letos poprvé zahajuje spolupráci s mezinárodní organizací Amnesty International zabývající se ochranou lidských práv. Amnesty International oslovila organizátorský tým festivalu se zájmem o zapojení do kampaně proti stereotypům v médiích. Návštěvnívci a návštěvnice festivalu mohou v rámci kampaně zabojovat proti předsudkům tak, že se 15. 11. mezi 17. a 21. hod. přijdou vyfotografovat se slogany na stánku Amnesty International umístěným před vstupem do kavárny kina Lucerna.

 „Je to pro nás čest i výzva, že můžeme v letošním roce s festivalem Mezipatra spolupracovat. Otázky týkající se gay, lesbických i transgender témat (LGBT) sledujeme a jsme rádi, že můžeme na jejich podporu veřejně vystoupit,“ uvedla mluvčí organizace Kateřina Šaldová. „Queer filmový festival vznikl za účelem seznámení majoritní společnosti s LGBT kulturou a svou činností se snaží bořit mýty a podporovat respekt k rozmanitosti sexuálních a genderových identit v české společnosti,“ představila akci mluvčí festivalu Mezipatra Tereza Hendlová.

Problematiku marginalizace a stereotypizace lidí z důvodu identity, ať již etnické, sexuální či genderové, považuje Amnesty International za podstatnou a směřuje na ni i svou aktuální kampaň s názvem Stereotypy nekupuju, jejímž tématem je zkreslené zobrazování lidí v médiích. Jedná se zejména o problematiku stereotypů o menšinách, v nichž dochází k bezdůvodnému uvádění etnicity či národnosti, a to nejčastěji v souvislosti s negativními zprávami. Podobnou zkušenost stereotypního škatulkování mají i jiné skupiny obyvatel – například právě gayové či lesby. „Podstatou podzimní kampaně Stereotypy nekupuju je vyjádřit nesouhlas s touto praxí a upozornit na to, že trendem prestižních světových médií je nepodporovat u čtenářů předsudky vůči příslušníkům menšin,“ sdělila koordinátorka kampaně Gabriela Bártová z Amnesty International.

Těžištěm projektu je speciální forma petice, při níž zájemci místo svého podpisu podpoří akci tím, že se nechají vyfotografovat před kampaňovým vizuálem - papírovým velkoformátovým pozadím, které představuje stránku novin - a s nalepenými samolepkami se sloganem kampaně. Cílem projektu je nasbírat co nejvíce fotografií lidí, jejich fotopodpisů, a předat je zástupcům českých médií.

Akce probíhá od 17. listopadu do 10. prosince 2010. Její představení na festivalu Mezipatra se uskuteční v předpremiéře již 15. listopadu před vsupem do kavárny kina Lucerna.

Festival Mezipatra je největším filmovým festivalem s queer tematikou ve střední Evropě. Za deset let existence jej navštívilo 75 000 lidí. 11. ročník festivalu proběhl od 4. do 9. 11. v Brně a od 11. do 16. listopadu se koná pražská festivalová část. Ozvěny Mezipater proběhnou v Ostravě, Plzni a Olomouci. Festival je letos zaměřen na téma “Vysoké umění“ a sleduje osobnosti umělců a umělkyň, kteří tvořili mimo hlavní umělecké proudy a posouvali hranice umění samotného.

 

Pro více informací prosím kontaktujte:



Amnesty International Česká republika

 
Kateřina Šaldová
tisková mluvčí Amnesty International

T +420 724 133 134
E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Queer filmový festival Mezipatra

Tereza Hendlová
PR manažerka festivalu Mezipatra

T. 736 537 238
E. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.mezipatra.cz

Finanční podpora Mezipater: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA

Generální mediální partner: Česká televize   ///   Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon

Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges, MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko, Easytalk, Česko-německý fond budoucnosti

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010