Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: 11. Mezipatra udělují ceny

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: 11. Mezipatra udělují ceny

Praha, 16. 11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra už zná vítěze tří soutěžních kategorií: cenu za nejlepší celovečerní film udělila hlavní porota baskickému snímku 80 dní, cenu za nejlepší krátkometrážní snímek udělila studentská porota izraelskému filmu Tom a festivalové publikum odhlasovalo diváckou cenu pro německý film Saša

Hlavní porota , v níž zasedali/y Joachim Post, dramaturg hamburského mezinárodního queer filmového festivalu, Pia Thilmann, ředitelka berlínského Drag festivalu, Harry M. Benshoff, docent na University of North Texas a autor mnoha knih o queer filmu, Marta Smolíková, ředitelka Otevřené společnosti, o.p.s. a vedoucí centra pro kulturní politiku ProCulture a Michal Pěchouček, známý český výtvarník a laureát ceny Jindřicha Chalupeckého, udělila cenu za nejlepší celovečerní film snímku 80 dní (80 Egunean, 2010), který natočili baskičtí režiséři Jon Garaño a José Mari Goenaga.

Jak stojí ve vyjádření poroty: “film zobrazuje přátelství dvou starších žen, které se znaly v době dospívání. Když se po padesáti letech znovu setkají, jejich vztah opět vzplane. Film reflektuje tradiční hodnoty, otevírá a zkoumá nové rozměry lásky, vášně a přátelství. Příběh je vyprávěn pravdivě a lidsky, dotýká se univerzálních témat, přestože se odehrává v kulturně odlišných prostředích.”

Porota zároveň udělila speciální uznání filmu Zabil jsem svou matku (J'ai tué ma mère, 2010), debutu 19letého kanadského režiséra Xaviera Dolana, “pro způsob, jakým proniká do psychologické dynamiky coming outu dospívajícího mladíka prostřednictvím vztahu s matkou. Strastiplné a bolestné aspekty jejich vztahu, vzájemná blízkost i odcizení, jsou podrženy intenzivní a barvitou vizualitou.” Porota obzvláště ocenila pozoruhodný výkon mladého filmaře.

Cenu pro nejlepší krátkometrážní snímek získal izraelský film Tom režiséra Nimroda Shapira, a to za přesvědčivé herecké výkony, výbornou kameru a střih a především za působivou práci s prostředím v kontrastu s vnitřním světem postav. Porota, ve které zasedali/y Angie M. Divoká, studentka režie na FAMO v Písku, Jana Matějková, studentka scenáristiky a dramaturgie na FAMU, Daniel Korčák, který se věnuje grafice v Plzni a Antonín Jirát, student Univerzity J.E. Purkyně, zároveň udělila speciální uznání snímku Posteloví kámoši (Bedfellows, 2010) amerického režiséra Pierra Stefanose „za nadhled a sympatickou ochotu jít až na hranici únosnosti.“

Festival Mezipatra prezentoval 72 mezinárodních filmů. Publikum rozhodlo hlasováním na webu České televize, že cena pro divácky nejoblíbenější snímek patří německému filmu Saša (Sasha, 2010). Cenu na závěrečném ceremoniálu převzal režisér Dennis Todorović.

Jedenáctý ročník festivalu Mezipatra 11. proběhl od 4. do 9. listopadu v Brně a od 11. do 16. listopadu v Praze. Festivalové ozvěny proběhnou v Ostravě, Plzni a Olomouci.

Více informací je dostupných na www.mezipatra.cz

Kontakt pro média:

Tereza Hendlová
PR manažerka,
Tel: +420 736 537 238

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA

Generální mediální partner: Česká televize /// Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál

Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz,

Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon

Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges, MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko, Easytalk, Česko-německý fond budoucnosti

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010