Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Česky rozhlas, 16.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Česky rozhlas, 16.11. 2011

kultura21

"Výběr z denního tisku, 16. listopadu 2011

 

 

 

Připravil Martin Luhan.

 

Dnes končí pražská část queer filmového festivalu Mezipatra. Hospodářské noviny mu věnují dva články. V prvním Tomáš Stejskal přináší souhrn letošního ročníku, který se nesl ve znamení cestování v čase i v prostoru. 


Česky rozhlas, 16.11. 2011 

 

 

 V soutěžní sekci dominovala realistická dramata a malé osobní snímky. K nejvýraznějším snímkům letos patřilo americké transgender drama Gun Hill Road o střetu propuštěného vězně s těžkou realitou, k níž patří kromě traumat zpoza mříží i synova změna pohlavní identity. 

Naproti tomu přítomnost nedotažených poloamatérských filmů jako hysterický debut Mary Marie či nevyrovnaná komedie s překombinovaným scénářem a uměle naroubovaným coming-outem Tři holky a mrtvej dýler podle Stejskala umělecké kvalitě soutěže i obrazu menšin škodí. 

K festivalu Mezipatra připravila Jindřiška Bláhová pro Hospodářské noviny rozhovor s jeho hlavním hostem - americkým režisérem Toddem Haynesem. Řeč je o prezidentství George Bushe, o tom že je štěstím, že Bush odešel, a také o Haynesových festivalových úspěších a jeho vztahu k hudbě. Todd Haynes u příležitosti Mezipater poskytl rozhovor také Kateřině Farné, redaktorce Práva.  

Král Lear neuměl řešit diferenciální rovnice a proto trpěl. Věta s tímto obsahem neuvozuje recenzi nové inscenace Národního divadla, jak by se mohlo zdát, ale uvádí článek informující o Pražském divadelním festivalu německého jazyka. Jana Machalická píše v Lidových novinách o představení divadelní skupiny She She Pop Testament. Členky uskupení si přizvaly na jeviště své otce a snaží se zjistit, jak se to má s generačními spory, právě s využitím Shakespearovy tragédie. 

Kritička konstatuje, že She She Pop se svým dokumentárním divadlem docela hluboko pronikají k tématu, o které se ne vždy úspěšně pokoušejí regulérní dramatické texty. Především tím, jak dokáží pracovat i s vypjatě osobními stanovisky a zároveň z nich postavit ambivalentní výpověď. Ovšem i tento žánr má své limity, například v případě Testamentu je několik závěrečných vyvrcholení podle Machalické zbytečných. 

Tomáš Pospiszyl v Lidových novinách představuje jednoho ze světových zakladatelů videoartu Woodyho Vasulku neboli pana Bohuslava Vašulku z Brna. Dnes mu bude udělen čestný doktorát Akademie múzických umění v Praze, v podvečer pak povede dílnu v americkém kulturním centru. 

Na literární straně Lidových novin představuje Martin Weiss nový román Michela Houellebecqua Mapa a území. Před měsícem vyšel česky. 

Hospodářské noviny informují o dnešním recitálu americké sopranistky Metropolitní opery Sondry Radvanovsky. Recenzent Mladé fronty Dnes Honza Vedral se pak ohlíží za pražským vystoupením Lennyho Kravitze.    

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011