Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Lidovky, 3.10. 2012

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Lidovky, 3.10. 2012

lidovky"Jsem lesba. Sebereš mi pero?' Kalendář útočí na Klause, počítá mu dny"

PRAHA - Organizátoři festivalu Mezipatra mají dárek pro Václava Klause. Předtím než začne 13. ročník Queer filmového festivalu, předá jeho ředitel prezidentovi kalendář, který odpočítává zbývající Klausovy dny v prezidentském úřadu. Jednotlivé strany obsahují vzkazy lidí, kteří nesouhlasí s postojem Klause vůči sexuálním menšinám.

Kultura%20iDNES.cz%20%20Kultura%20od%20A%20do%20Z.pngLidovky, 3.10.12
Kdybych nebyla blbá, tak jsem taky na holkyVzkazy pro prezidenta KlauseMoje přítelkyně je i na holky. Moc se mi to líbí. Máme moc rády všechny naše teplé tety a teplé strejdy

"Pane prezidente, jsem žena a moje dítě bude mít dvě matky," "Rozmanitost nás tvoří jedinečnými," nebo "Homosexualita nezpůsobuje globální oteplování." I s takovými vzkazy se v srpnu a v září vyfotila přibližně stovka lidí, aby dala najevo nesouhlas s postojem Václava Klause vůči sexuálním menšinám.
Mezipatra

13. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra se uskuteční od 8. do 14. listopadu v Praze a od 16. do 22. listopadu v Brně. Tématem přehlídky, jejíž vizuální tvář obstarali světově proslulí umělci a vítězové Czech Grand Design Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, je Moc, manipulace a šílenství. Mezipatra přivedou v listopadu do Prahy a do Brna přibližně stovku filmů, včetně očekávaného opusu Xaviera Dolana Laurence Anyways.

Celá fotoakce s názvem Řekni to Klausovi probíhala prostřednictvím facebookových stránek. Každý, kdo měl potřebu prezidentovi něco vzkázat, mohl na profil filmového festivalu Mezipatra poslat svou fotografii se vzkazem. Z vybraných fotografií vznikl kalendář, který odpočítává poslední Klausovy dny v prezidentském úřadu.

"Pan prezident a jeho spolupracovníci o nás často mluví. Posílají vzkazy našim rodinám, třeba o tom, že jsme devianti. Rozhodli jsme se tedy i my poslat vzkaz panu prezidentovi, co si zase myslíme my, jednotlivci, o kterých často hovoří a kteří nemají takový prostor v médiích jako on," vysvětluje cíl akce její autor Jiří Markvart.

Kalendář organizátoři akce předají Kanceláři prezidenta republiky na Pražském hradě v 11 hodin. Předání kalendáře se ujme ředitel festivalu Aleš Rumpel.

"Akce měla na Facebooku ohromný úspěch, fotoalbum Řekni to Klausovi zhlédlo přes 10 tisíc lidí," uvádí Rumpel.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba