Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Literárky, 3.10. 2012

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Literárky, 3.10. 2012

literarky"Řekni to Klausovi" aneb fotoakce festivalu Mezipatra "

"Pane prezidente, jsem žena a moje dítě bude mít dvě matky." „Rozmanitost nás tvoří jedinečnými." „Homosexualita nezpůsobuje globální oteplování." I s takovými vzkazy se v srpnu a v září vyfotila přibližně stovka lidí, aby dala najevo nesouhlas s postojem prezidenta republiky Václava Klause vůči sexuálním menšinám.

http://mezipatra.cz/images/stories/2012/ohlasy/literarky.jpg

 

 

Literarky.cz, 3.10.12

 

Celá fotoakce s názvem Řekni to Klausovi probíhala prostřednictvím Facebooku, kdy každý, kdo chtěl, mohl na profil filmového festivalu Mezipatra poslat svou fotografii se vzkazem. Nyní z nich vznikl kalendář, který odpočítává zbývající dny Václava Klause v prezidentském úřadu.

„Pan prezident a jeho spolupracovníci o nás často mluví. Posílají vzkazy našim rodinám, třeba o tom, že jsme devianti. Rozhodli jsme se tedy i my poslat vzkaz panu prezidentovi, co si zase myslíme my, jednotlivci, o kterých často hovoří a kteří nemají takový prostor v médiích jako on," vysvětluje cíl akce její autor Jiří Markvart. Kalendář organizátoři akce předají Kanceláři prezidenta republiky na Pražském hradě dnes 3. října v 11 hodin.

„Prezident republiky Václav Klaus vetoval registrované partnerství. V srpnu se znovu vyjádřil, že podporuje odpůrce festivalu Prague Pride a sympatizuje s jejich názorem, že pořádání podobných akcí je nevhodné. My s jeho názorem nesouhlasíme. Proto jsme se rozhodli, že umožníme zájemcům oponovat prezidentovi velmi neotřelým způsobem. Sešla se řada jednoduchých, dojemných i vtipných vzkazů, kterými lidé vyjádřili svůj vztah k prezidentovi, k sobě i ke queer komunitě. Akce měla na Facebooku ohromný úspěch, fotoalbum- Řekni to Klausovi zhlédlo přes 10 tisíc lidí," uvádí ředitel Mezipater Aleš Rumpel s tím, že na konec Klausova volebního období nečekají jen „devianti" a „homosexualisté", ale i „havlisté", „dalajlamisté", „environmentalisté", „NGOisté" či „evropeisté".

13. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra se uskuteční od 8. do 14. listopadu v Praze a od 16. do 22. listopadu v Brně. Tématem přehlídky, jejíž vizuální tvář obstarali světově proslulí umělci a vítězové Czech Grand Design Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, je Moc, manipulace a šílenství. Mezipatra přivedou v listopadu do Prahy a do Brna přibližně stovku filmů, včetně očekávaného opusu Xaviera Dolana Laurence Anyways.

FaLang translation system by Faboba