Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Oidipus král

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Oidipus král

Oidipus králOidipus král / Edipo re
Itálie, 1967
italsky, česk titulky, 102 min, 35 mm

Scénář: Pier Paolo Pasolini podle Sofoklovy tragédie
Režie: Pier Paolo Pasolini
Kamera: Giusepe Ruzzolini
Hrají: Franco Citti, Silvana Mangano, Alida Valli, Carmelo Bene, Julian Beck ad.

  • studijní projekce - vstup zdarma

Oidipus králFilm je originální Pasoliniho adaptací klasické Sofoklovy tragédie. Film má čtyři části, v nichž Pasolini sloučil mýtus z okruhu thébských pověstí s prvky psychoanalyticky pojaté autobiografie. Ve druhé a třetí (antické) části sledujeme opuštěného chlapce Oidipa, kterého najde pastýř a přinese ho korintskému králi Polybovi a královně Meropé, kteří nemají vlastní děti. Až po letech se Oidipus dozví o této skutečnosti a rozhodne se zjistit pravdu o svém původu. Krutá věštba mu předpoví, že zavraždí svého otce a bude se milovat se svou matkou. Osud ho neúprosně vede do Théb, cestou tam zabije starce. Nakonec se Oidipus stane králem a druhým manželem vdovy po králi Láiovi. Ve městě vypukne morová epidemie. Slepý věštec Teiresiás mu řekne, že ve starém muži zavraždil svého otce a oženil se s vlastní matkou. Oidipova matka a manželka se oběsí, Oidipus si v zoufalství vypíchne oči a odchází do světa jako tulák. Úvodem a závěrem filmu Pasolini propojil oidipovský mýtus se svým vlastním životem. Příběh odehrávající se v současnosti ukazuje, v souladu s Freudovou teorií o vzniku homosexuality, právě narozené dítě - a problematického otce. V závěru se vlastně ocitáme zase na začátku celého příběhu.
  • Ocenění: nominace na Zlatého lva na MFF v Benátkách a další.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 pod záštitou Italského kulturního institutu v Praze, ve spolupráci s Ústavem divadelní a filmové vědy (oddělení filmu a audiovizuální kultury) Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a díky podpoře Asociace českých filmových klubů.

 

Fléda Brno, 18.11. 19:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011