Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Gay festival si zaslouží podporu... ale město na tom věhlas nezíská

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gay festival si zaslouží podporu... ale město na tom věhlas nezíská

Tereza Strnadová, MF DNES, Brno 4. 3. 2009:

Brno - Zastupitelé za Stranu zelených hlasovali pro dotaci festivalu gay a lesbických filmů Mezipatra. Byli však v menšině a návrh neprošel. Zelení se proto rozhodli podpořit akci homosexuální menšiny z vlastních kapes. Jejich důvody sdělil MF DNES zastupitel za Stranu zelených a náměstek primátora Martin Ander.

mfd-090304-brno-ander-rychnovsky-150.jpgGay festival si zaslouží podporu...

* Co vás k tomu vede?

To, že chceme výpadek, který je způsobený rozhodnutím zastupitelstva, doplnit. Festival Mezipatra je v Brně kulturní akcí, která si zasluhuje podporu. Jsme rádi, že tady je a že se snaží bourat předsudky a bojovat proti netoleranci. Proto jsme navrhovali, aby padesát tisíc jako dotace města byla schválena, ale v hlasování jsme nezískali většinu.

* Kde ty peníze vezmete?

Peníze, které naši členové dostávají jako odměnu za práci v představenstvech městských společností, dáváme do fondu Společně pro Brno a vracíme je formou příspěvků na veřejné a charitativní projekty. Tak letos dáme část právě festivalu.

* Považujete hlasování svých kolegů proti dotaci za diskriminaci?

Nechci nikomu sahat do svědomí a hodnotit jeho jednání, ale musím říct, že to nelze nazvat diskriminací. Pořadatelé kulturních akcí totiž nemají zákonné právo na dotace města. Ale Mezipatra je jedna z těch, které jsou hodny podpory.

* A jak zastupitelé vysvětlili, že dotaci nepodpořili?

Žádnou obsáhlou diskuzi jsme nevedli. Každý zastupitel bude mít asi své důvody.

* Lidovci přiznali, že hrálo roli, že jde o gay a lesbický festival.

Lidovci to mají programově dané. V tomto se s nimi neshodneme. A je možné, že to hrálo roli. Nicméně je potřeba pořádat akce, které bourají předsudky vůči různým menšinám, a sexuální menšiny jsou jedny z nich. Je potřeba o tom mluvit a festival to dělá kultivovanou formou. Filmy a besedy, to je nejlepší forma osvěty různých mýtů a netolerance. V rozpočtu padesát tisíc nehrálo vůbec žádnou roli. To je zlomek.

 

... ale město na tom věhlas nezíská

Brno - Lidovci z radniční koalice hlasovali proti tomu, aby se tradiční filmový festival gay a lesbických filmů Mezipatra sponzoroval i z městské kasy. To bylo předvídatelné. Vysvětlit důvod už ale neumí. Ale roli hraje, že se jedná o gay a lesbické filmy,“ přiznává náměstek primátora za KDU-ČSL Daniel Rychnovský.

* Podpořil jste vy osobně padesátitisícovou dotaci pro festival Mezipatra?

Nepodpořil.

* Proč?

To nechám bez komentáře.

* Je to oficiálně kvůli nastupující finanční krizi nebo kvůli čemu?

Bez komentáře.

* Proti hlasovali všichni křesťanští demokraté?

To nevím. Ale návrh neměl velkou podporu.

* Ale padesát tisíc by rozpočet města nepoložilo, ne?

Také bez komentáře.

* Proč?

Protože to nemá cenu tyhle věci víc rozvádět. Můžeme přece hlasovat tak, jak nám velí náš rozum, a rozhodovat se svobodně.

* Hrál při rozhodování roli i fakt, že jde o festival gay a lesbických filmů?

Samozřejmě, že hrál.

* A není to podle vás diskriminace?

Tak to je věc úhlu pohledu. Myslím si, že každý se může rozhodnout svobodně podle toho, jak se rozhodnout chce, a určitě to není diskriminace v tom smyslu, že bych někomu svým rozhodnutím ztěžoval život. Těm lidem také nikdo neznemožňuje svobodné vyjadřování. Ale nejsme povinni podporovat veškeré propagační akce, které se ve městě konají. Proto jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl.

* Do Brna se kvůli festivalu sjíždějí každý rok tisíce lidí. Nepovažujete to za prospěšné pro město?

Na tomto festivalu město svoji slávu a věhlas nezíská.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011