Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Hnutí protestuje proti papeži. Rozdá kondomy

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hnutí protestuje proti papeži. Rozdá kondomy

tydencz-090924-kondomyČTK, Tyden.cz, 24. září 2009 11:42

Celkem 10 tisíc kondomů rozdají v neděli při bohoslužbě papeže Benedikta XVI. na brněnském letišti členové hnutí Condom Positive. Chtějí tak dát najevo nesouhlas s papežovým odmítavým postojem k používání prezervativů.

Papež v březnu při návštěvě Afriky prohlásil, že problém AIDS nelze řešit pomocí prezervativů a že jejich používání problémy spojené s touto vážnou nemocí naopak zhoršuje.


Jeho výrok následně kritizovali zástupci Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) i politici například z Francie a Německa. Mluvčí Vatikánu poté uvedl, že papež chtěl zejména zdůraznit, že spoléhání se na kondomy odvádí pozornost od potřeby řádné sexuální výchovy.Aktivisté dnes na svůj projekt upozornili Pražany umístěním velkého nápisu s názvem svých internetových stránek CONDOMPOSITIVE.CZ na svah v Letenských sadech nad vjezd do Letenského tunelu. Na internetu lidé mohou vyjádřit svůj souhlas či nesouhlas s papežovým názorem.


Podle mluvčí hnutí Lucie Dubové chtějí členové hnutí o papežově kontroverzním výroku rozproudit veřejnou debatu. Neočekávají však, že by se jim podařilo hlavu katolické církve přimět ke změně názoru. "Chceme, aby věděl, že s tím lidé v České republice nesouhlasí," prohlásila. Aktivita Condom Positive podle Dubové není namířena proti katolické církvi jako takové; podporují ji prý také někteří věřící.


VŠE O NÁVŠTĚVĚ PAPEŽE V ČESKU SI PŘEČTĚTE ZDE

Protest proti postoji papeže k prezervativům v době jeho návštěvy Česka již ohlásili také zástupci homosexuálů obojího pohlaví. Sejdou se v pondělí na Václavském náměstí v Praze, kde chtějí vyjádřit nesouhlas s papežovou údajně "genocidní" politikou. Tento protest organizují mimo jiné pořadatelé filmového festivalu Mezipatra.

Papež přicestuje do České republiky v sobotu a zdrží se do pondělí. Mši bude kromě Brna sloužit i ve Staré Boleslavi; setká se také se zástupci církví a českého veřejného života.

Foto: ČTK
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011