Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Hnutí na protest proti papežovým postojům na mši v Brně rozdá kondomy

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hnutí na protest proti papežovým postojům na mši v Brně rozdá kondomy

christiantoday-090925-kondomyČTK, Cs.Christiantoday.com, 25. září 2009 5:31

Celkem 10.000 kondomů rozdají v neděli při bohoslužbě papeže Benedikta XVI. na brněnském letišti členové hnutí Condom Positive. Chtějí tak dát najevo nesouhlas s papežovým odmítavým postojem k používání prezervativů. ČTK to včera řekla mluvčí hnutí Condom Positive Lucie Dubová. Papež v březnu při návštěvě Afriky prohlásil, že problém AIDS nelze řešit pomocí prezervativů a že jejich používání problémy spojené s touto vážnou nemocí naopak zhoršuje.

Jeho výrok následně kritizovali zástupci Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) i politici například z Francie a Německa. Mluvčí Vatikánu poté uvedl, že papež chtěl zejména zdůraznit, že spoléhání se na kondomy odvádí pozornost od potřeby řádné sexuální výchovy.


Aktivisté včera na svůj projekt upozornili Pražany umístěním velkého nápisu s názvem svých internetových stránek CONDOMPOSITIVE.CZ na svah v Letenských sadech nad vjezd do Letenského tunelu. Na internetu lidé mohou vyjádřit svůj souhlas či nesouhlas s papežovým názorem.


Podle Dubové chtějí členové hnutí o papežově kontroverzním výroku rozproudit veřejnou debatu. Neočekávají však, že by se jim podařilo hlavu katolické církve přimět ke změně názoru. "Chceme, aby věděl, že s tím lidé v České republice nesouhlasí," prohlásila. Aktivita Condom Positive podle Dubové není namířena proti katolické církvi jako takové; podporují ji prý také někteří věřící.


Protest proti postoji papeže k prezervativům v době jeho návštěvy Česka již ohlásili také zástupci homosexuálů obojího pohlaví. Sejdou se v pondělí na Václavském náměstí v Praze, kde chtějí vyjádřit nesouhlas s papežovou údajně "genocidní" politikou. Tento protest organizují mimo jiné pořadatelé filmového festivalu Mezipatra.


Papež přicestuje do České republiky v sobotu a zdrží se do pondělí. Mši bude kromě Brna sloužit i ve Staré Boleslavi; setká se také se zástupci církví a českého veřejného života.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011