Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Desetiletá Mezipatra rozpoutají válku pohlaví

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.


brnensky denik-091014-valka_sLenka Suchá, Brněnský deník.cz, 14.10.2009 19:21

Brno - S novým logem od předního českého grafika Jana Koláře, pozměněným podtitulem a tematickým zaměřením slibujícím válku pohlaví vstupuje do další dekády festival Mezipatra 2009. Jubilejní desátý ročník mezinárodní přehlídky zaměřené na život homosexuální komunity odstartuje příští pátek v brněnských kinech Art a Scala.

Původně gay a lesbický festival se letos přemění v queer filmový festival. Mezinárodně užívaný termín „queer“, který zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuály a transsexuály, tak i heterosexuály, totiž podle organizátorů nejlépe vystihuje náplň festivalových filmů.

„Pro někoho trochu záhadné anglické slůvko queer označuje alternativy sebepojetí, které nejsou omezeny termíny jako heterosexuál, homosexuál, muž nebo žena. My si proto chceme letos všímat právě témat, která toto striktní rozdělení překračují,“ okomentoval změnu podtitulu ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Muž a žena

Jako hlavní dramaturgický slogan letošních Mezipater zvolili pořadatelé označení Třetí světová válka pohlaví. „Slogan vlastně souvisí s naším novým podtitulem, neboť kategorie muž a žena jsou silně zakotvené i v queer komunitách. Promítané filmy tak zmapují stereotypní představy o generových rolích obou pohlaví,“ upřesnil slogan Rumpel.

Jubilejní desátý ročník přehlídky nabídne i dvě novinky: programový blok nejlepších snímků posledních čtyř let a přehlídku vítězných filmů z předchozích ročníků na webu. „Už od šestnáctého září jsou na webových stránkách České televize přístupné vítězné filmy, každý týden k nim přibude další. Stránky také nabízejí možnost on-line hlasování, ze kterého na závěr vzejde Divácká cena za nejlepší film,“ přiblížila novinku dramaturgyně festivalu Michaela Pňačeková. I letos vybere odborná porota (například s německými režiséry Benjaminem a Dominikem Redingovými nebo Veronikou Bednářovou) jako hlavní ocenění Nejlepší celovečerní hraný film. Studentská porota zase ohodnotí nejlepší krátkometrážní snímky.

Vrcholem programové nabídky Mezipater 2009 je retrospektiva tvorby jednoho z nejzajímavějších evropských režisérů a výtvarníků Dereka Jarmana. „Jarmanova tvorba byla ve své době hodně kontroverzní. Byl také první veřejně známou osobou, která v Británii otevřeně přiznala, že je HIV pozitivní. AIDS také Jarman před patnácti podlehl,“ popsal osobnost režiséra Rumpel. Program nabídne celkem čtyři Jarmanovy snímky, přičemž film Edward II. z roku 1991 o středověkém králi festival zakončí.

Queer parties

Mimo projekcí světových queer filmů zpestřili organizátoři i letos Mezipatra doprovodným programem. Brněnská část nabídne pět uměleckých výstav, literární čtení, pokračování loni oblíbeného cyklu neformálních besed, komediální představení pražského Perfidního divadla, taneční queer parties nebo kulečníkový turnaj s názvem Koule a Tága. „V Salonu Daguerre přivítáme spisovatele, nakladatele a gay aktivistu Brane Mozetiće, jehož román Andělé vyšel letos česky,“ nalákala Pňačeková.

Původní český filmový festival Mezipatra zahájil v roce 2000 jako Duha nad Brnem. Od třetího ročníku nese přehlídka název Mezipatra a snímky mohli vidět diváci poprvé i v Praze. „Těší nás, že kino Art je jediným, které hostilo všech deset ročníků Mezipater. Od té doby se festival rozrostl a podle několika průzkumů ho dnes navštěvují stejnou měrou gayů a lesby i heterosexuálové,“ naznačila ředitelka Brněnského kulturního centra Monika Šimková.

Vstupné na jednotlivé filmy v kinech Art a Scala stojí devadesát pět korun. Festivalová permanentka, která platí jako poukázka na sedm libovolných projekcí, přijde na čtyři sta padesát korun. Z Brna se Mezipatra přesunou od druhého listopadu do Prahy, festivalové ozvěny nabídnou Ostrava, Olomouc, České Budějovice a Český Těšín.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011