Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Ostrava je taky queer

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Ostrava je taky queer

ct24-091114-queer ostrava_sČT24, Kultura, 14. listopadu 2009

Ostrava – Queer festival Mezipatra slaví letos desáté narozeniny a k jubileu si nadělil dárek – po Brně a Praze se přehlídka přesouvá ještě do dalších čtyř měst – Ostravy, Olomouce, Pardubic a Českých Budějovic, přičemž do Pardubic a Ostravy se Mezipatra podívají poprvé. Do moravskoslezské metropole přinesly ozvěny festivalu (od 12. do 14. listopadu) šest filmů, výstavy fotografií a po tři festivalové večery afterparty v nočních klubech. Možnost promítání queer filmů v dalších městech si chválí pořadatelé i návštěvníci festivalu.

Video: Reportáž Kristiny Kačmarské

Související:
Mezipatra verbují do třetí světové války pohlaví (23. 10. 2009)

"V Ostravě je po Praze a Brně jedna z největších komunit gayů, lesbiček a queer lidí," vysvětlil důvod, proč Mezipatra promítají letos i v Ostravě, Vladimír Šmehlík, pořadatel ostravských ozvěn.

"Líbí se mi, že tu vůbec je možnost takového festivalu, protože jsem ročník, který zažil doby, kdy homosexualita byla nemoc a takové setkání a přehlídky byly absolutně nemožné," vítá Mezipatra například jedna z návštěvnic festivalu. Někteří z těch, kteří na ozvěny zavítali, si dokonce myslí, že Mezipatra Ostravě pomohou při kandidatuře na evropské město kultury pro rok 2015.

Popularita Mezipater každopádně rok od roku roste, přestože se letos potýkala s odmítnutím brněnských zastupitelů festival finančně podpořit. Brno je přitom město, kde queer, tehdy ještě gay a lesbický, festival vznikl. "My se rádi často definujeme jako tolerantní, otevřená společnost, ale to, že festival, který přináší zásadní díla filmové kultury, naráží na problémy, protože se jedná o kulturu neheterosexuální, naznačuje, že jde o téma v České republice stále citlivé a aktuální," domnívá se ředitel Mezipater Aleš Rumpel.

Mezipatra v Ostravě končí dnes pozdě večer. Příští týden zamíří do Olomouce (17.-19. 11.), který ozvěny queer festivalu zažije už potřetí. Z Moravy se přesunou do Pardubic (25. 11.) a následně do Českých Budějovic (2., 9. a 16. 12.). Ve všech městech budou moci návštěvníci vidět to nejlepší z queer filmové produkce, i když na programu ani jedné z ozvěn letošní vítězné snímky zřejmě nejsou.

Ceny, které byly vyhlášeny na konci pražské části Mezipater 8. listopadu, si odnesly: portugalský snímek Umřít jako muž (Cena hlavní poroty za celovečerní film); izraelský snímek Zrádce (Cena studentské poroty za nejlepší krátkometrážní film) a švédský film o gay rodičovství Patrick, věk 1,5 (Divácká cena).

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011