Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Mezipatra aneb poznejte kulturu sexuálních menšin

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra aneb poznejte kulturu sexuálních menšin

olomouc.cz-0911167-olomouc_sMartina Burýšková, zpravodajstvi.olomouc.cz, 16. listopadu 2009

Před třemi lety dorazil queer filmový festival Mezipatra také do Olomouce a během uplynulých třech ročníků si získal velký divácký zájem. A i letos si pro své návštěvníky připravil několik filmových snímků o sexuálních menšinách a navíc i stejně laděnou výstavu, konferenci či veřejnou debatu. Snaží se tak současné majoritní společnosti přiblížit svět lesbické, gay, bisexuální a transgender kultury.

Všichni si musíme vybrat, jestli chceme být mužem nebo ženou. Vybrat si a přizpůsobit se. Tak uvažuje ředitel Mezipater Aleš Rumpel na festivalových stránkách. Na tuto myšlenku ho přivádí vzpomínka na nedávno mediálně "propíraný" skandál kolem atletky Semenyaové, který nám, dle Rumpelových slov, připomíná, "jak zásadní je pro nás znát a definovat pohlaví na základě neměnných kategorií muž/žena, které mechanicky odvozujeme od biologických rozdílů mezi pohlavími". "Dokud si budeme muset vybrat, jestli chceme být mužem či ženou, nezbavíme se homofobie. Jubilejní ročník jsme věnovali tématu, o kterém věříme, že se dívá přímo na jádro problému. Do boje jsme přizvali queer, životní postoj, který osvobozuje od dělení světa na ženský a mužský, protože ruší genderové hranice samotné," vyjádřil se k festivalu ředitel Aleš Rumpel.

Ústředním dějištěm filmového promítání bude Umělecké centrum UP v Olomouci a jeho Filmový sál.

Neoficiálně program Mezipater startuje již dnes od 20 hodin Queerparty v Baru Diva, kde proběhne "ochutnávka" studentských filmů s queer tematikou pod názvem Queer as Famu. Na oficiální začátek si ale musí návštěvníci počkat až do druhého dne. V 11 hodin se ve Filmovém sálu Konviktu sejde celá řada odborníků a odbornic, kteří pohovoří ve svých příspěvcích na téma Diskriminace sexuálních menšin. Představí se osobnosti jako Magda Mijas z polské krakovské univerzity, Boris Iljuk ze Slezské univerzity, Ladislav Zikmund z obrazar.com, Olga Pechová z Univerzity Palackého a další. Po konferenci následuje v programu vernisáž výstavy Homosexualita a umění 1800 – 2000, kterou v Uměleckém centru UP v 17 hodin osobně představí její kurátor Ladislav Zikmund. Úterní program završí od 17:30 veřejná debata na téma Diskriminace sexuálních menšin v rámci projektu Rozmanitostí proti šikaně, při níž dostanou prostor zástupci široké i odborné veřejnosti podělit se o své názory a dojmy.

Filmovou projekci festivalu zahájí v úterý snímek Svazující slova o hledání identity, které hatí panující normy a pravidla. Následujícího dne naváže film Milk o jednom z nejcharizmatičtějších vůdců a hlasů spravedlnosti. Čtvrtek nabízí divákům snímky dva – prvním je dokument "pro všechny chlapy a ty, které chlapi zajímají" Chlapský faktor. Nabídku uzavírá příběh o životě tří dívek Tajemství. Více informací o festivalu naleznete na adrese www.mezipatra.cz.

Program festivalu Mezipatra 2009

Pondělí 16.11.

20:00 Queer Party + Queer as FAMU – projekce krátkých filmů v Baru Diva (vstupné 20 korun)


Úterý 17.11.

Filmový sál UC UP Konvikt, Univerzitní 3, 3. patro

10:00 Konference Diskriminace sexuálních menšin

17:30 Veřejná debata na téma Diskriminace sexuálních menšin

20:00 Svazující slova / L'Ordre des Mots (vstupné 60 korun)

17:00 Homosexualita a umění – vernisáž výstavy


Středa 18.11.

Filmový sál UC UP Konvikt, Univerzitní 3, 3. patro

20:00 Milk (vstupné 60 Kč)


Čtvrtek 19.11.

19:00 Chlapský faktor (vstupné 60 korun)

21:00 Tajemství (vstupné 60 korun)

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011