Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - V Praze vzniká znělka filmového festivalu Mezipatra 2010

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

V Praze vzniká znělka filmového festivalu Mezipatra 2010

ČTK, České noviny, 10. 7. 2010

Praha - V maskách, s pomalovanými tvářemi a v roztodivných kostýmních kreacích se dnes přišly desítky převážně mladých lidí zapojit do natáčení festivalové znělky k 11. ročníku filmového festivalu Mezipatra 2010, který je zaměřen na snímky s tématem homosexuality. Znělka předního česko-slovenského umělce a režiséra Radima Labudy má poukázat na rozmanitost publika festivalu Mezipatra.

"Točíme zde klasickou festivalovou znělku, ale neklasickou formou happeningu, na nějž jsme pozvali veřejnost, aby se stali hvězdami znělky a viděli se v kině," řekl ČTK režisér Radim Labuda. Znělka prý bude velmi pestrá, barevná a různorodá, což prý odpovídá složení návštěvníků festivalu Mezipatra.

Na stěně budovy bývalé karlínské továrny namalovali organizátoři několikametrový bílý obdélník, který představoval stylizované filmové plátno. Před ním postavili trampolínu, na níž se zájemci snažili co nejvýše vyskočit. Kamera pak zaznamenala jejich pokusy. "Smyslem znělky je dostat se kameramanovi do záběru a záleží na lidech, jak vysoko se na plátně dostanou," uvedl Labuda, laureát ceny Jindřicha Chalupeckého.

Příležitost zahrát si ve znělce si nenechaly ujít desítky lidí oblečených v různobarevných kostýmech a někteří s maskami na tváři. Většina "herců" pak nechala ozdobit svůj obličej k nepoznání barevným makeupem, s nímž jim pomohla dvojice výtvarnic. Na trampolíně si tak zaskákala například dívka s plynovou maskou, či mladíci v parukách křiklavých barev a v ženských oblecích. Objevily se i sukně vyrobené ze známého symbolu homosexuální komunity - vlajky s barvami duhy a boky některých dívek rozpohybovaly obruče. Atmosféru party v Karlíně pak pomáhal dotvářet hudební produkcí i dýdžej.

Loni zhlédlo filmy uváděné v rámci Mezipater podle organizátorů 12.500 diváků. Polovina z nich se k menšinové orientaci vůbec nehlásí, což je i tématem připravované znělky. "Na festival nechodí jen gayové nebo lesby, ale mnohem širší skupina lidí. Z našich dotazníků vyplývá, že zhruba polovina z nich sebe sama definuje jako heterosexuály. Na tuto rozmanitost chceme poukázat i v této znělce," vysvětlila ČTK mluvčí festivalu Tereza Hendlová.

Premiéra znělky se uskuteční v září. Jedenáctý ročník festivalu se koná od 4. do 9. listopadu v Brně, od 11. do 16. listopadu v Praze a od 16. do 20. listopadu v Ostravě. Na umělecké podobě Mezipater 2010 bude kromě Labudy opět pracovat grafik Jan Kolář, který byl za vizuální identitu Mezipater 2009 nominován na cenu Czech Grand Design a Louskáček. Festivalové ceny tradičně vytvoří designéři Zdeněk Vacek a Daniel Pošta.

Cílem přehlídky je upozorňovat na problémy menšin. Soutěží se o nejlepší celovečerní hraný film, cenu studentské poroty o nejlepší krátký hraný film a cenu diváků. Loňskou pražskou část gay a lesbického filmového festivalu zahájil film XXY, který získal cenu kritiků na festivalu v Cannes. Pojednává o dívce Alex, jež se narodí v těle nesoucím znaky obou pohlaví.

Festival vznikl v roce 2000, tehdy akci pod názvem Duha nad Brnem navštívilo asi 700 lidí. Do loňska napočítali organizátoři 63.000 návštěvníků; homosexuálů je z nich asi polovina. Podle organizátorů je česká společnost často lhostejná k projevům xenofobie. Co se týče rovnoprávnosti homosexuálů s heterosexuální většinou, má prý Česko stále co zlepšovat.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011