Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - České noviny, 2.11. 2011

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

České noviny, 2.11. 2011

Kulturissimo

"V Brně začal festival Mezipatra, tématem je cestování v čase"

 

 


 

Brno - Cestování v čase je hlavním tématem 12. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který dnes začal v Brně. I nadále platí, že přehlídka nabízí hlavně filmy s motivem homosexuality, případně jiných menšinových identit a životních stylů. Tentokrát ale pořadatelé vybírali snímky, které přibližují vnímání sexuality v minulosti, případně se prostřednictvím žánru sci-fi dívají do budoucnosti. Brněnská část festivalu potrvá do 8. listopadu, o dva dny později začne druhá, pražská polovina, sdělili ČTK pořadatelé.


České noviny, 1.11. 2011 

 

 

 

Podle ředitele festivalu Aleše Rumpela se vnímání sexuality výrazně mění v čase. "Muž, žena, sexualita, identita, rodina, intimní vztah, sexuální akt - tyhle kategorie a jejich obsahy se jen v naší kultuře proměnily mnohokrát," uvedl Rumpel. Upozornil ale na to, že historických pramenů není mnoho. Lidé s menšinovou sexuální orientací většinou o svém soukromí raději mlčeli, případně se jejich svědectví nedochovalo kvůli cenzuře "strážců morálky".

Cestování v čase, hlavní letošní festivalové téma, nezahrnuje pouze "velké dějiny", ale také osobní historie filmových postav. "Cesty v čase, na které se letos vydáváme, jsou často cestami ryze intimními minihistoriemi, osobním putováním životem hrdinů a hrdinek filmových příběhů," popsal Rumpel.

Mezipatra jsou soutěžní přehlídka. Vyhlášení vítězných filmů a předání cen se letos uskuteční 16. listopadu v kině Lucerna v Praze. Hlavním hostem festivalu je americký režisér Todd Haynes, jemuž je věnována retrospektivní sekce přehlídky.

Festival Mezipatra vznikl v Brně v roce 2000. Jeho původním cílem bylo poskytnout většinové společnosti impulz k poznání kultury, života a problémů lidí s menšinovou sexuální orientací. Za uplynulých 11 let přehlídku navštívilo 85.000 diváků a divaček.

Z průzkumu publika posledních ročníků vyplývá, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl heterosexuálů a homosexuálů. I kvůli tomu z podtitulu přehlídky před časem zmizela slova "gay a lesbický filmový festival". Nahradil je mezinárodně užívaný pojem queer, který zahrnuje gaye, lesby a bisexuály, ale také nonkonformní heterosexuály a vlastně každého, jemuž jsou tradiční kategorie těsné.

Brněnské projekce se konají v kině Art a v Sále Břetislava Bakaly. Festival má podobně jako v minulých letech bohatý doprovodný program. Tvoří jej výstavy, debaty, přednášky a párty. Podrobné informace a přesný program najdou zájemci na webových stránkách www.mezipatra.cz.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011