Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - České noviny, 3.10. 2012

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

České noviny, 3.10. 2012

české noviny"Klaus dostal kalendář se vzkazy o sexuálních menšinách"

Praha - Prezident Václav Klaus dnes dostal kalendář s fotografiemi lidí, kteří nesouhlasí s jeho postojem k sexuálním menšinám. Kalendář odpočítávající zbývající dny Klause v úřadu předal v podatelně prezidentské kanceláře ředitel festivalu Mezipatra Aleš Rumpel a skupina dalších organizátorů akce.

ceske noviny

České noviny, 3.10.12

 

V reakci na výzvu "Řekni to Klausovi", kterou festival Mezipatra zveřejnil na sociální síti Facebook, poslala fotografie se vzkazem pro hlavu státu asi stovka lidí. V kalendáři pro Klause se mimo jiné objevily vzkazy: "Pane prezidente. Jsem žena a moje dítě bude mít dvě matky", "Jsem lesba, no a co", "Homosexualita nezpůsobuje globální oteplování" či "Žiju s buznama, řiť mám v pořádku".

"Pan prezident a jeho spolupracovníci o nás často mluví. Posílají vzkazy našim rodinám, třeba o tom, že jsme devianti. Rozhodli jsme se tedy i my poslat vzkaz panu prezidentovi, co si zase myslíme my, jednotlivci, o kterých často hovoří a kteří nemají takový prostor v médiích jako on," vysvětlil cíl akce její autor Jiří Markvart.

Klaus loni kritizoval, že pražská radnice převzala záštitu nad festivalem sexuálních menšin Prague Pride. Ve spojení s ním tehdy použil pojem "homosexualismus", proti kterému je podle něj třeba bojovat. Prezident byl i odpůrcem uzákonění registrovaného partnerství, které umožňuje svazky homosexuálních párů.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011