Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: The Other Kind of Blue (Derek Jarman and Comp.)

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: The Other Kind of Blue (Derek Jarman and Comp.)

Praha, 20. 10. 2009: Queer filmový festival Mezipatra uvádí výstavu The Other Kind of Blue, která spojuje tvorbu legendárního filmaře Dereka Jarmana a reakci na jeho dílo od česko-slovenských umělců Dariny Alster, Tamary Moyzes a Radima Labudy. Výstava proběhne 27.10. - 8.11. v Galerii Václava Špály.

 

V rámci letošního 10. queer filmového festivalu Mezipatra proběhne v Galerii Václava Špály výstava experimentálních filmů a krátkých videí proslulého britského režiséra Dereka Jarmana (1942 – 1994). Název výstavy se odvolává k Jarmanově legendárnímu autobiografickému filmu Blue natočenému v době, kdy autor nakažený virem HIV pomalu ztrácel zrak. Na pozadí zářící modři projekce líčí Jarman své zážitky z terapie, evokuje útržky vzpomínek, vize podmanivé krásy i hrůzu z blížícího se konce. Modrá je pro něj otevřenými dveřmi do duše, „překonává strohou geografií lidských hranic“, je „krví citlivosti“, ale i „jinovatkou“ ničící životy přátel, kteří stejně jako Jarman podléhají AIDS.

Vedle Blue se na výstavě objeví další Jarmanovy filmy a videa (Angelic Conversations, Glitterbug) stejně jako hudební klipy kapel Pet Shop Boys, The Smiths, Patti Smiths, Suede a dalších, které rovněž neomylně prozrazují Jarmanův autorský rukopis.

Součástí projektu The Other Kind of Blue jsou rovněž díla českých a slovenských autorů, Dariny Alster, Radima Labudy a Tamary Moyzes, reagující na Jarmanovu teatrální sensualitu, formální experimentátorství i jeho otevřenou politizaci vlastní homosexuality.

Zatímco Labudovo video Black Angel se vyznačuje především snovostí a odráží fascinaci pohledem na mužský objekt, Darina Alster a Tamara Moyzes pracují s jazykem médií. Ve videu Bianca Braselli a Benedictus XVI. zachycujícím setkání dvouhlavé ženy a papeže na mši v brněnských Tuřanech nastavují zrcadlo přístupu katolické církve k sexuální a genderové odlišnosti. Podobně aktuální je i série fotografických portrétů Český výběr Tamary Moyzes, která angažovala mediálně známé osobnosti (Lejla Abbasová, Ali Amiri, Jarmila Balážová, Radoslav "Gipsy" Banga, Robert Ferko, Aňa Geislerová, Jan Musil, Tomio Okamura, Yemi A.D.) v roli obětí útoků motivovaných rasovou nesnášenlivostí a homofobií. Známé osobnosti pro Moyzes fotografovali/y Michal Šajmír, Dana Kolářová a Jarka Šnajberk. V suterénu galerie bude po dobu výstavy probíhat video-workshop Dariny Alster vyzývající diváka k aktivní participaci a hře s vlastní identitou, jehož výsledkem bude kolektivní, průběžně vznikající video.

V rámci festivalu Mezipatra budou promítány následující další filmy Dereka Jarmana: Edward II, Válečné requiem, Wittgenstein, Zahrada.  Festival osobně navštíví a v Hlavní porotě zasedne James Mckay, producent řady Jarmanových filmů.

 

Tisková konference k X. ročníku Mezipater a k výstavě se za účasti umělců a fotografovaných (Tomio Okamura, Ali Amiri, Jan Musil a Robert Ferko) uskuteční 27. října v 11:00 v Galerii Václava Špály, Národní 30, Praha.

Vernisáž výstavy proběhne v Galerii Václava Špály 27. října v 18:00.

  • Kurátorka výstavy: Zuzana Štefková /// tel: +420 731 512 512/// This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Kontakt pro média: Tereza Hendlová /// PR manažerka /// +420 736 537 238 /// This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Desátý ročník festivalu Mezipatra se uskuteční od 23. do 31. října v Brně a od 2. do 8. listopadu v Praze. Záštitu nad festivalem převzali pan Václav Havel, MUDr. Pavel Bém (primátor hlavního města Prahy), Mgr. Michal Hašek (hejtman Jihomoravského kraje) a Mgr. Martin Ander, Ph.D. (náměstek primátora Statutárního města Brna).

Finanční podpora: Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Hlavní město Praha, Česko-německý fond budoucnosti, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Instituto Cervantes, Velvyslanectví Státu Izrael, zastupitelé města Brna za Stranu zelených a Brno 2006

Generální mediální partner: Česká televize   ///   Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: MF Dnes, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Prague Daily Monitor, Colour Planet, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Railreklam, Libimseti.cz, Juturn Media, Snip & Co, Screenet

Sponzoři: Hotel Pinot, Penzion Arco, MKM jazyková škola, Hotel Slovan Brno, Living..., Friends, Outcafé, Studio Henri, LUVR, Copy General, Duhová čajovna, Sauna Las Palmas, Red Cat club, Restaurace Áčko, Gibon club, Pivnice U Emila, Studio Metropolis, Artemiss.cz, Fazamakeup.cz

Partneři Galerie Václava Špály: JCDecaux, Dopravní podnik, ČEZ

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011