Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: Gayové a lesby zvou rodiče do kina!

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Gayové a lesby zvou rodiče do kina!

Gayové a lesby zvou rodiče do kinaBrno, 27.10.2009: Rodičovství má mnoho podob a skýtá také mnohá úskalí. Tento pátek 30. 10. uvádějí Mezipatra v brněnském kině Scala dva filmy o podobách rodičovství, a pro tuto příležitost máme připravenou speciální rodinnou nabídku.  Všichni a všechny, kdo přivedou své rodiče do kina, získávají tři vstupenky zdarma!


Na rodinném menu jsou filmy Transamerika a Patrik věk 1,5:

Transamerika je snímkem od amerického režiséra Duncana Tuckera, a byl v naší anketě mezi dramaturgy a dramaturgyněmi zahraničních queer festivalů zvolen jako nejlepší transgender film posledního desetiletí. Je také tou správnou volbou pro všechny, kdo mají rády/i road movies a Felicity Huffman ze Zoufalých manželek. Hlavní hrdinka Bree se tu chystá na operativní změnu pohlaví z muže na ženu, když najednou obdrží od newyorské policie zprávu, že její syn Toby, o jehož existenci neměla ani tušení, byl uvězněn za prostituci. Po dlouhém přemítání se rozhodne za Tobym vydat, nemá však odvahu mu říci, že je jeho otec. Na zpáteční cestě do Los Angeles zažije Bree s Tobym nečekané i nebezpečné situace. Felicity Huffman zde v roli Bree natolik exceluje, že za svůj výkon získala nominaci na Oscara. O oblíbenosti filmu navíc svědčí, že získal i české adoptivní rodiče. Brněnské promítání v našem programu adopce filmů podpořili Petr Matoušek a Petr Sabadáš, za což jim děkujeme. Film uvádíme v sekci Panoráma desetiletí 30.10. v kině Scala od 18 hod.

Patrik, věk 1,5 pojednává o manželském páru, Göranovi a Svenovi, kteří se přestěhují do satelitního městečka a těší se na adopci 1,5 ročního Patrika, kterému připravují útulný a láskyplný domov. Leč, co se nestane − chybou byrokratického aparátu jim je přidělen Patrik, kterému je 15 let, a navzdory svému andělskému vzhledu je to pěkný pubertální sígr. Nastalá situace je velikou zkouškou pro všechny zúčastněné. Snímek režisérky Elly Lemhagen je satirou na předstíranou toleranci švédského maloměsta, stejně jako snahu některých gayů imitovat tradiční heterosexuální model rodiny. Film je uváděn v sekci soutěžních celovečerních filmů 30.10. v kině Scala od 21 hod.

Věříme, že si z našeho rodinného menu vyberou i ti/y náročnější z rodičů, a těšíme se v pátek na viděnou v kině!

Ukázky z filmů jsou k dispozici v sekci Program na www.mezipatra.cz - Transamerika zde a Patrik, věk 1,5 zde.

 

Již pátým rokem nabízí festival Mezipatra možnost adoptovat si některý z filmů uváděných na Mezipatrech, čímž chce, mimo jiné, vynahradit queer komunitě nedostatečnost české legislativy a umožnit jim stát se alespoň filmovými adoptivními rodiči. Filmy je možné si vybrat v katalogu a přispět (minimální) částkou 500 Kč na účet uvedený na našich webových stránkách, a podpořit jeho projekci v Brně nebo v Praze. Prostřednictvím finanční podpory dárci a dárkyně pomohou nejen s uvedením vybraného snímku, ale také mohou zapůsobit na společenské mínění a ovlivnit smýšlení lidí okolo nás.

 

Kontakt pro média: Tereza Hendlová

PR manažerka,

tel: +420 736 537 238

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Desátý ročník festivalu Mezipatra se uskuteční od 23. do 31. října v Brně a od 2. do 8. listopadu v Praze.

Záštitu nad festivalem převzali pan Václav Havel, MUDr. Pavel Bém (primátor hlavního města Prahy), Mgr. Michal Hašek (hejtman Jihomoravského kraje) a Mgr. Martin Ander, Ph.D. (náměstek primátora Statutárního města Brna).

Finanční podpora: Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Hlavní město Praha, Česko-německý fond budoucnosti, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Instituto Cervantes, Velvyslanectví Státu Izrael, zastupitelé města Brna za Stranu zelených a Brno 2006

Generální mediální partner: Česká televize   ///   Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: MF Dnes, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Prague Daily Monitor, Colour Planet, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Railreklam, Libimseti.cz, Juturn Media, Snip & Co, Screenet

Sponzoři: Hotel Pinot, Penzion Arco, MKM jazyková škola, Hotel Slovan Brno, Living..., Friends, Outcafé, Studio Henri, LUVR, Copy General, Duhová čajovna, Sauna Las Palmas, Red Cat club, Restaurace Áčko, Gibon club, Pivnice U Emila, Studio Metropolis, Artemiss.cz, Fazamakeup.cz

 

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011