Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: V Brně začínají Mezipatra

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: V Brně začínají Mezipatra

Brno, 3.11. 2010: 11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra propukne v brněnském kině Scala již zítra 4. 11. ve 20:30 hodin! Festival s tématem „Vysoké umění“ zahájí filmem Kvílení o legendě beatnické generace Allenu Ginsbergovi a soudním procesu s vydavatelem jeho slavné básně pro údajnou obscénnost. Je zřejmé, že tradiční podzimní festival Mezipatra, který za deset let existence navštívilo již 75 000 diváků a divaček, bude i letos bořit stereotypy.

 

Po úvodní projekci ovládnou předsálí kina uhrančivé modelky a modelové odění do extravagantních kousků, které z 35mm filmového pásu vytvořil renomovaný oděvní designér Pavel Jevula. Tento populární brněnský návrhář často pracuje s neobvyklými materiály, v minulosti např. vytvořil byrokratické šaty z kancelářských sponek. Jeho přehlídka "Vysoké módy" parafrázuje lehce ironický slogan “Vysoké umění“ shrnující tematickou koncepci letošních Mezipater a slibuje originální podívanou.


Zatímco přehlídka 70 mezinárodních filmů se teprve naplno rozběhne, festivalové výstavy jsou již veřejnosti otevřené. Zajímavou interaktivní zkušenost nabízí zejména výstava Queer Quiz Kateřiny Zelingerové, která sestává z 25 mužských portrétů a vyzývá publikum, aby se za pomocí barevných samolepek snažilo hádat, jaké orientace jsou jednotliví portrétovaní aktéři. Oranžovou diváci a divačky označují ty, u nichž předpokládají, že jsou gayové, zelenou heterosexuály a bílou barvou ještě nerozhodnuté muže. Svůj „gay radar“ si můžete vyzkoušet v prostorách kina Art.


Vedle filmů a výstav nabídne festival tradiční sérii přednášek Queer café s debatami o queer vizualitě, reprezentaci nebo queer aspektech hororů. Samozřejmě nebudou chybět ani festivalové parties – ta největší se uskuteční 6.11. od 20:00 v klubu Muzejka a zahraje na ní kapela Koistinen a DJ Dan Keschen.

Jedenáctý ročník festivalu Mezipatra proběhne od 4. do 9. listopadu v Brně a od 11. do 16. listopadu v Praze.


Více na www.mezipatra.cz



Kontakt pro média:

Tereza Hendlová
PR manažerka,
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA


Generální mediální partner: Česká televize   ///   Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon


Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges,MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko,  Easytalk

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011