Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: Operní pěvec Josef Škarka vystoupí na Mezipatrech

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Operní pěvec Josef Škarka vystoupí na Mezipatrech

Brno, 6.11. 2010: Již zítra, 7. 11. v 19 hod, vystoupí v Moravské galerii operní pěvec Josef Škarka. Umělec, který studoval zpěv u Jose Cury ve Francii a začíná pronikat na mezinárodní operní scénu, vystoupí v Brně s komorním koncertem a recitací klasických autorů, kteří se kromě jiného museli vyrovnat i se svou sexuální orientací.

 

V podání Josefa Škarky (zpěv), Jakuba Žáčka (recitace) a Maroše Klátíka (klavír) si poslechneme písně a poesii P. I. Čajkovského, M. Fally, Lili Boulanger, Ch. Baudelaira, G. Sandové, K. Szymanowského nebo L. Bernsteina. Na brněnském koncertě také zazní světová premiéra písní Lukáše Sommera na text moravského básníka Pavla Petra.

Tento ojedinělý umělecký projekt je součástí dramaturgické koncepce Mezipater, která se věnuje tématu “Vysokého umění“. Festival otevírá otázky, zda fakt, že umělecké dílo vytvořil muž nebo žena určitého citového zaměření, ovlivňuje jeho obsah nebo formu. Jsou umělecká díla gayů, leseb, bisexuálních nebo transgender osob něčím specifická? Mají v sobě něco, co je jim společné? Nebo je naopak důležitější citová orientace publika, které dílo interpretuje?

Josef Škarka vystoupí hned druhý den, 8. 11. od 19:00, v Praze v klubovně 2. patro a předznamená tak začátek pražské části queer filmového festivalu Mezipatra, která začíná 11. 11. Obě Škarkova vystoupení se konají v rámci festivalového cyklu Queer café: Umění bez předsudků.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011