Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: Gay nacismus Třetí říše, queer Edith Piaf a lesbický videoart

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Gay nacismus Třetí říše, queer Edith Piaf a lesbický videoart

Praha, 7.11. 2010: Již tento týden Praha naplno ožije queer uměním. Na programu je vernisáž výstavy 2,5, která představí nevšední pohled současných československých umělců a umělkyň na svět vysokého umění, a otevření výstavy slavné americké pionýrky lesbického videoartu Barbary Hammer, jejíž díla po retrospektivách v newyorském MoMa a londýnské Tate, může nyní vidět i české publikum.


Výstava 2,5 je queer v každém smyslu slova. Andrej Důbravský dá proniknout do časů císaře pána, hájů a lesů plných roztodivných králíčků a prapodivných bytostí. Kristián Neméth nahlédne do temných zákoutí Třetí říše voyérským pohledem na gay nacismus skrze osobu Ernsta Röhma. Expozici oživí také performance gender dua z dílny Heleny Sequencové a díla Tomáše Němce zaměřená na životní osud Edith Piaf, jejíž postava je zasazena do reálií současného života často až popartovým způsobem, při němž vznikají groteskní situace. Vernisáž proběhne 9. 11. v 18:00 v Galerii 5. patro.

Již ve středu 10. 11. v 18:00 se ve Fotograf Gallery otevře unikátní expozice experimentálních děl Barbary Hammer, skutečné pionýrky lesbického videoartu. Tato slavná americká umělkyně je jednou z prvních autorek, které se soustavně zaměřily na tabuizovaná témata spojená s ženskou tělesností a lesbickou sexualitou. Díla Hammer byla prezentována ve význačných světových galeriích, včetně MoMa, Tate nebo Centre Pompidou, proto si Mezipatra obzvláště cení, že je mohou přinést i českému publiku, a to v rámci festivalové retrospektivy, která je dílu Barbary Hammer letos věnována. Na výstavě ve Fotograf Gallery tvoří pandán k práci Hammer díla českých umělkyň Martiny Uhlířové,Veroniky Neumanové a Heleny Sequensové.

Kromě výstav zvou Mezipatra také na originální projekt operního pěvce Josefa Škarky.  8. 11. v 19:00 vystoupí v Klubovně 2. patro se zpěvem a recitací klasických autorů a autorek, kteří se kromě jiného museli vyrovnat i se svou sexuální orientací. V podání Josefa Škarky (zpěv), Jakuba Žáčka (recitace) a Maroše Klátíka (klavír) si poslechneme písně a poesii P. I. Čajkovského, M. Fally, Lili Boulanger, Ch. Baudelaira, G. Sandové, K. Szymanowského nebo L. Bernsteina.

Tento ojedinělý umělecký projekt je součástí dramaturgické koncepce Mezipater, která se věnuje tématu “Vysokého umění“. Festival otevírá otázky, zda fakt, že umělecké dílo vytvořil muž nebo žena určitého citového zaměření, ovlivňuje jeho obsah nebo formu. Jsou umělecká díla gayů, leseb, bisexuálních nebo transgender osob něčím specifická? Mají v sobě něco, co je jim společné? Nebo je naopak důležitější citová orientace publika, které dílo interpretuje?

Koncert Josefa Škarky proběhne v rámci cyklu Queer café: Umění bez předsudků.

 

Jedenáctý ročník festivalu Mezipatra 11. probíhá od 4. do 9. listopadu v Brně a od 11. do 16. listopadu v Praze.

Více informací na: www.mezipatra.cz

 

Kontakt pro média:

Tereza Hendlová

PR manažerka,

Tel: +420 736 537 238

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA

Generální mediální partner: Česká televize   ///   Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon

Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges, MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko, Easytalk, Česko-německý fond budoucnosti
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011