Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: Pražská Mezipatra zvou matky do kin

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Pražská Mezipatra zvou matky do kin

Praha, 14.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra vyzývá své diváky a divačky, aby 15. 11. ve 20:45 hod vzali své matky do kina Lucerna na debut kanadského režiséra Xaviera Dolana Zabil jsem svou matku, jednoznačně divácky nejnavštěvovanější film brněnské části festivalu. Film pojednává o strastiplném dospívání a poslouží jako katarze pro všechny matky a děti, které přežily pubertu. Mezipatra dají všem matkám v doprovodu svých dětí vstup zdarma.

Ve vizuálně atraktivním snímku ztvárnil teprve 19letý režisér Xavier Dolan hlavní roli. Je to autobiografická postava kluka přesně v tom stadiu puberty, kdy se matka zdá být tou nejhorší osobou na světě a vzájemné neporozumění je nepřekonatelné. Bolestná zkušenost dospívání je ve filmu vyvážena nádherným světem zpomalených záběrů, dokonalé krásy a trefné náladové hudby v příběhu první opravdové lásky.

Divácky nejnavštěvovanější film brněnských Mezipater vyhrál řadu mezinárodních cen a renomovaný filmový magazín Variety ho nazval zábavným multi-generačním festivalovým hitem. Snímek vzbudil velkou pozornost především pro svou originalitu: režisér zásadně porušuje základní poučky filmové skladby a jeho manýrismus v kombinaci s výrazným užíváním retro hudby dosahuje silných, diváky oblíbených efektů. O tom se mohou diváci a divačky přesvědčit i u druhého filmu Xaviera Dolana, Imaginární lásky, který je zakončovacím snímkem festivalu. Oba Dolanovy filmy byly uvedeny na festivalu v Cannes a oba mají potenciál okouzlit také festivalové publikum Mezipater.

Pražská část festivalu se zdárně blíží do druhé poloviny. Na publikum čekají tři dny projekcí a vyhlášení festivalových cen. Hlavní i studentská porota vybírá nejlepší celovečerní a krátkometrážní snímky. Svůj hlas má samozřejmě i publikum, které hlasuje o nejlepší film na www.ceskatelevize.cz/mezipatra. Zatím nejnavštěvovanějším snímkem pražské části byl britský film Vykopni, ale vše je stále otevřeno.

Jedenáctý ročník festivalu Mezipatra 11. proběhl od 4. do 9. listopadu v Brně, pražská část probíhá od 11. do 16. listopadu. Festivalové ozvěny se konají v Ostravě, Plzni a Olomouci. 
Více informací je k dispozici na www.mezipatra.cz


Kontakt pro média:

Tereza Hendlová 
PR manažerka, 
Tel: +420 736 537 238 
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA 
Generální mediální partner: Česká televize /// Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál


Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon


Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges, MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko, Easytalk

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011