Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Za soumraku

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Za soumraku

Za soumrakuZa soumraku / In the Gloaming
USA, 1997
česky, 62 min, VHS

Scénář: Will Scheffer (na námět Alice Eliott Dark)
Režie: Christopher Reeve
Kamera: Frederick Elmes
Hudba: Dave Grusin
Hrají: Glenn Close, Bridget Fonda, Whoopi Goldberg, Robert Sean Leonard, David Strathairn, Annie Stark, Will Reeve

  • Po obou projekcích následuje Beseda o HIV/AIDS pro střední školy.

Za soumrakuDebutující režisér Christopher Reeve (našim divákům známý především jako představitel filmového Supermana) natočil svůj televizní film podle povídky Alice Elliott Dark. Když se Danny trpící AIDS vrací domů, aby se svou rodinou strávil poslední dny, všichni - jeho otec, matka i sestra - jen těžko překonávají roky odcizení. Na povrch vychází potlačované napětí a úzkost. Prolomit hráz se podaří až matce. Postupně se s Dannym sbližuje a jeden druhého se snaží poznat. Mluví spolu o jejím manželství i jejím strachu poznat Dannyho přítele Paula. Společně vzpomínají na "soumrak", chvíli těsně před setměním, kdy se podle skotských legend dějí zázraky. Dannyho stav se horší a do domu přijíždí zdravotní sestra Myrna. Dannyho sestra Anne, která někde v hloubi ještě dusí vztek za to, že v dětství byla vždycky ta druhá, obviní matku, že kvůli přemíře mateřské péče je z Dannyho gay. Dannyho čas se krátí a času na nový začátek je málo.


  • Ocenění: nominace na čtyři ceny Emmy.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře společnosti HBO International a České televize.
  • Hosty tematické besedy budou dr. Okřínková a dr. Bartlová z Krajské hygienické stanice Brno a především Václav Strouhal, předseda České společnosti AIDS Pomoc, která v Praze provozuje "Dům světla" - azylové zařízení pro HIV pozitivní a nemocné AIDS. Cílem této besedy spojené s filmovou projekcí je napomoci k odstranění stigmatizace HIV pozitivních a nemocných AIDS a k překonání předsudku, že "AIDS je nemocí homosexuálů". Atraktivní formu primární prevence HIV-AIDS prostřednictvím filmové tvorby lze považovat za účinnější, než všeobecné články v médiích, za nimiž se ztrácejí konkrétní lidské osudy. Beseda se uskutečnila díky vstřícné spolupráci s Českou společností AIDS pomoc (ČSAP) a Krajskou hygienickou stanicí Brno.


Art Brno, 19.11. 8:00
Art Brno, 19.11. 10:30
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011