Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Po ničem už netoužím

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Po ničem už netoužím

Po ničem už netoužímPo ničem už netoužím / Nincsen nekem vágyam semmi
Maďarsko, 2000
maďarsky, český překlad, 80 min, 35 mm

Scénář: Farkas Hegyi, Kornél Mundruczó, Viktória Petrányi
Režie: Kornél Mundruczó
Kamera: Makkos Szilárd
Hudba: Gábor Bruzsa, Csaba Faltay, Zsófia Tallér
Hrají: Ervin Nagy, Roland Raba, Imre Csuja, Martina Kovácz, Szirtes Ági a další

 

Po ničem už netoužímDebut mladého maďarského režiséra, dobře vygradované drama s lynchovskou atmosférou, napínavými až děsivými situacemi a postavami. Pohledný Bruno, sexuálně nevyhraněný mladík, žije se svou mladou ženou, gymnastkou Mari, na venkově, kde spolu spřádají sny o novém životě a úniku z všudypřítomné nudy. Mari nemá ani tušení, že Bruno se ve městě živí jako prostitut, stejně jako její bratr Ringo, který se prodává v ženských šatech. Když jim obchody nejdou, pomáhají si drobnými krádežemi. Tento životní styl však není bez problémů: v drsném prostředí plném tvrdých kriminálníků a homofobních policistů není snadné přežít a Bruno to velmi dobře ví. Komplikované jsou i milostné vztahy, neboť Mari není jediná, kdo Bruna miluje. Kromě ní je tu Ringo, který je jako jeho stín, a starší muž, který je Brunovým stálým zákazníkem a zároveň rádcem, když ho trápí pochybnosti. Koho z nich miluje Bruno? Snad proto, že není schopen sám si odpovědět, utíká se Bruno do svých batmanovských fantazií. Ukradený klíč stojí na začátku řetězce tragických událostí, které postihnou všechny v jeho blízkosti.
  • Ocenění: Cena filmové kritiky pro nejlepšího herce ve vedlejší roli a Cena László B. Nagye za režii - Národní asociace maďarských novinářů v roce 2001.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře Maďarského kulturního střediska v Praze.

 

Art Brno, 20.11. 18:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011