Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Antonia

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Antonia

AntoniaAntonia / Antonia´s Line
Nizozemí 1995
holandsky, české titulky, 102 min, 35 mm

Scénář a režie: Marleen Gorrisová
Kamera: Willy Stassen
Hudba: Ilona Sekacz
Hrají: Willeke van Ammelrooy, Els Dottermans, Dora van der Groen, Veerle van Overloop, Esther Vriesendorp, Carolin Spoor, Thyrza Ravensteijn, Jan Decleir a další

 

Antonia V den své smrti vzpomíná Antonia na dobu po Druhé světové válce, kdy se coby čtyřicetiletá vdova po 20 letech vrátila se svou dospívající dcerou Danielle do rodné vesnice. Statná, nezávislá žena svým sebevědomým vystupováním provokovala část vesničanů, žijících stále podle starých zvyklostí. Navíc se stavěla na stranu těch, kterých se nějak dotklo násilí, netolerance či vyloučení ze společnosti. Na její farmě se tak časem vytvořila početná komunita, složená nejen z jejích výhradně ženských potomků, ale i z vesnických vyvrženců, kteří díky ní znovu nalezli sebeúctu a lásku. Nadcházející smrt přijímá Antonia jako přirozenou součást naplněného života. Sága pěti generací Antoniiny rodiny je zasazena do pastorálního prostředí, obsahuje však i prvky dramatu a tragédie. Laskavý humor se tu mísí s obrazy lidské nenávistí, úsměvný pohled na vztahy muže a ženy s ošklivými stránkami heterosexuálního soužití, jakými jsou pedofilie a znásilnění.

  • Ocenění: Oscar za nejlepší cizojazyčný film 1996, Cena za scénář na MFF v Chicagu, Cena diváků na MFF Toronto 1995 a další.

 

Art Brno, 21.11. 20:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011