Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Vše o mé matce

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Vše o mé matce

Vše o mé matceVše o mé matce / Todo sombre mi madre
Španělsko/Francie 1999
Španělská verze - české titulky, 105 minut

Režie: Pedro Almodóvar
Hrají: Cecilia Roth (Manuela), Marisa Paredes (Huma Rojo), Candela Peña (Nina), Antonia San Juan (Agrado), Penélope Cruz (Rosa)

 

Film Vše o mé matce získal tolik cen, že jejich výčet by zabral hodně místa. Připomeňme z nich alespoň Oscara, Césara, Zlatý glóbus, Cenu za režii na MFF v Cannes a sedm výročních španělských cen - Goyů, mimo jiné za nejlepší film a režii. Jak uvádí Kinofil, režisér Pedro Almodóvar "vytváří na první pohled velice složité, ale přitom průhledně jasné příběhy (scénáře si píše sám) o čistých mezilidských vztazích, které otevřeně hýří kýčovitou umělostí a vykonstruovaností. A proto se na ně tak hezky kouká." Titul Vše o mé matce parafrázuje hollywoodskou klasiku J. L. Mankiewicze, snímek Vše o Evě (1950), ale i sám o sobě má velmi zajímavý rozměr." uvádí Kinofil. Film je dramatickou studií ze života zdravotní sestry Manuely - svobodné matky, která při autonehodě přijde o svého sedmnáctiletého syna Vše o mé matceEstébana. Jeho deník, který najde po jeho smrti, je vlastně důvodem, že vyhledá jeho otce - transvestitu jménem Lola, který synovi tak chyběl. Ten ani nevěděl, že když se rozcházel s Manuelou, byla těhotná...Manuela změní povolání, odjede do Barcelony a postupně se noří do vlastní minulosti, do světa prostitutek, lesbiček, transsexuálů a trensvestitů, protože tady Lola žije. "Almodóvar maximálně rozšířil hranice ženského světa a nevpustil do něj žádné opravdově mužské postavy. Jeden muž zemře hned v počátku, o druhém se jen mluví, třetí už je několik let ženou, čtvrtý je ploužícím se slepým starcem." píše o příběhu a jeho postavách Kinofil. "Že se dá v kulisách, které Almodóvar buduje, zachytit něco tak subtilního, jako je cit a mezilidská láska, asi nikdy nepřestane šokovat... Almodóvar dříve, než si divák informaci plně uvědomí, přebije ji jinou, ještě šokantnější. Pohybuje se na hranici parodie a sentimentálního dramatu, takže jeden neví, má-li se smát, nebo hledat kapesníky." Vše o mé matce je dosud posledním ze třinácti celovečerních filmů tohoto španělského gay režiséra. Jmenujme z nich např. film o vztahu dvou madridských mladíků Labyrint vášní (1982), drama Matador (1986), příběh gay spisovatele a režiséra Zákon tužeb (1986) nebo situační komedii Ženy na pokraji nervového zhroucení (1987).
  • Film byl uveden na přehlídce Duha nad Brnem 2001 a jako vítězný snímek také na festivalu Mezipatra 2002.

 

Art Brno, 14.6. 18:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011