Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Gayové a lesby primátora pro festival nezískali

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gayové a lesby primátora pro festival nezískali

jih, Lidové noviny 4. 3. 2009

Festival gay a lesbických filmů Mezipatra letos brněnská radnice finančně nepodpoří. Na primátorův návrh dotaci radní z navrženého seznamu škrtli a jejich krok včera podpořili i zastupitelé.

V minulých letech dostával festival od radnice vždy několik desítek tisíc korun, letos členové kulturní komise navrhovali padesát tisíc korun. Zastupitelka Zuzana Derflerová Brázdová (Brno 2006) zdůrazňovala, že jde o způsob boje proti netoleranci. Mezipatra, která se konají podesáté, by si však podle primátora Romana Onderky užmohla být schopna získat peníze jinde. „Nepatří k těm, které by pro město byly prioritou, snažíme se přispívat nadstandardním akcím s ohledem na význam města či třeba turistický ruch,“ zdůvodnil LN primátor. Festivalu nepropůjčí ani svoji záštitu.

Padesátitisícovou „dotaci“ nakonec festivalu dají zastupitelé Strany zelených a uskupení Brno 2006. Složí ji z odměn, které dostávají za členství v představenstvech městských společností. 

ln-090304-dotace.jpg

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011