Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Gay festival 'mění' na neheterosexuální

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gay festival 'mění' na neheterosexuální

Gay festival 'mění' na neheterosexuální Odmítnutou dotaci dnes Mezipatrům dají ze svého politici

Luboš Mareček, MF Dnes Brno,  15. 4. 2009

Brno - Tradiční brněnský festival gay a lesbických filmů Mezipatra se v podtitulu změní na festival neheterosexuálních filmů. A padesátitisícovou dotaci, kterou organizátorům odmítlo dát vedení radnice, jim dnes předají ze svého zastupitelé ze Strany zelených a sdružení Brno 2006.

Proč Brno nechce podpořit festival, který zde před deseti lety vznikl? A proč ho primátor již dva roky odmítá zaštítit a s organizátory se nechce ani sejít? „Tohle je tak medializovaná akce, že si na sebe dokáže sehnat sponzory. A podporovat ji na úkor těch ostatních se mi zdá zbytečné. Brno této akci věnovalo v minulosti už dost peněz na to, aby se rozvinula a udržela,“ míní primátor Roman Onderka. Jeho náměstek za KDU-ČSL Daniel Rychnovský se netajil tím, že při rozhodování o zamítnutí finanční podpory hrál roli i fakt, že jde o festival gay a lesbických filmů.

Teď bude mít primátor s festivalem zřejmě i další problémy. Ještě dnes ve 20 hodin se v brněnském klubu Desert uskuteční večer na podporu Mezipater v Brně. Budou se zdarma promítat krátké filmy. Ředitel Mezipater Aleš Rumpel při této příležitosti sympatizanty vyzve, aby poslali e-maily primátorovi, že festival ve městě chtějí a že sem patří. Ostatně součástí dnešního večerního happeningu bude také vystoupení hiphoperského dívčího dua ČokoVoko. Zpěvačky Adéla a Zuzana stvořily posměšnou protestní píseň adresovanou právě Romanu Onderkovi a jeho rozhodnutí finančně festival nepodpořit. Písnička nazvaná „Homosong“ zazní dnes večer v oficiální premiéře právě v Desertu.

Rumpel však zdůrazňuje, že ho nezájem vedení města mrzí: „Nechceme výměnu názorů přes média. Pan primátor ale na náš návrh k osobní schůzce ani na jeho urgenci nereagoval.“

Vedení festivalu přitom nevstřícnost města nechápe. Brno totiž z akce také profituje. „Festival hostuje vměstských kinech, dává zakázky místním reklamním a propagačním společnostem, hotelům, pronajímá kluby. Všechny tyto položky tvoří v celkovém rozpočtu festivalu sumu daleko přesahující padesát tisíc, takže městu se jeho vklad mnohonásobně vrátí,“ uvedl Rumpel.

Vloni měla Mezipatra rozpočet jeden a půl milionu korun. Největší částkou do rozpočtu festivalu přispívá ministerstvo kultury, které vloni dalo částku přesahující 400 tisíc korun. Padesátitisícové manko městského příspěvku dnes pořadatelům budou kompenzovat zastupitelé ze Strany Zelených a sdružení Brno 2006, kteří věnují dárkový šek v hodnotě neudělené dotace.

Mezipatra však nejsou jen o filmech. „Každý rok přivážíme zajímavé hosty, provádíme osvětu o HIV a AIDS pro školáky, snažíme se o detabuizaci homosexuality,“ vyjmenovává přesah akce mluvčí Kateřina Horčicová. Vloni Mezipatra jen v Brně navštívilo dva a půl tisíce lidí. Asi polovina se podle vyplňovaných dotazníků hlásí k většinové sexuální orientaci. „Není to akce pro uzavřenou minoritu,“ zdůraznil Rumpel. I přes obtíže s podporou města v Brně letos Mezipatra budou, a to v termínu od 23. do 31. října.

***

* Hlasujte v anketě na brno.idnes.cz

Má Brno podporovat festival gay a lesbických filmů Mezipatra?

  • Ano = 1 429
  • Ne = 1 538
  • Nevím = 72
  • Je mi to jedno = 380

Čísla odpovídají hlasování včera ve 22.00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011