Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Češi jsou homofobní a šovinističtí, odpověděl šéf Mezipater on-line

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Češi jsou homofobní a šovinističtí, odpověděl šéf Mezipater on-line

idnes.cz-091020-rozhovor_sAlexandra Jašová, idnes.cz, 20. října 2009

Queer festival, který uvádí filmy s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou, letos oslaví desáté narozeniny. Letošní ročník má téma Třetí světová válka pohlaví. Ředitel filmového festivalu Mezipatra Aleš Rumpel byl hostem on-line rozhovoru iDNES.cz.

"Letošní téma je přímo v jádru tlaku mezi většinami a menšinami, mezi jednotlivými menšinami navzájem, mezi ženami a muži," vysvětlil Aleš Rumpel.

Co je to vůbec teplý film, zajímalo čtenářku Eriku hned v úvodu rozhovoru. "Film, který natočili teplí, nebo pro teplé nebo jsou v něm teplé postavy," vysvětlil šéf festivalu.

Dalšího čtenáře zajímalo, jaký má festival rozpočet. "Rozpočet festivalu je kolem 2 miliónů a platí pokrývá jej vstupné, sponzorské příspěvky a donátoři jako například ministerstvo kuktury, hl.m. Praha, česko-německý fond budoucnosti a amabasády a kulutní instituce," odpověděl Rumpel.

"Myslíte si, že je česká společnost dnes homofobní?" zeptal se Rumpela další čtenář. "Myslím, že česká společnost je hodně homofobní, rasistická, xenofobní a šovinistická. Rádi sami sobě předstíráme, že tomu tak není," odepsal ředitel festivalu.

"Říkáte, že nadpoloviční většina návštěvníků festivalu je heterosexuálních. Jak to proboha zjišťujete?" zajímalo čtenářku Ivanu. "Nikoliv nadpoloviční, ale poloviční. Každoročně návštěvníci a návštěvnice festivalu vyplňují dotazníky, ve kterých se lidí ptáme také na jejich věk, vzdělání, zda v městech konání žijí/studují nebo na Mezipatra přijíždějí... Máme vyrovnaný podíl návštěvníků a návštěvnic, nejvíc lidí je do 30 let a asi 10 procent lidí do Brna přijede na festival zvenku," shrnul Rumpel.

"Jsme v pasti genderu, jsme posedlí definovat, co je normální"

Festival se letos zaměří na to, jak silně ohraničené a přísné jsou kategorie, které si lidé sami vytvořili. "Jsme v pasti genderu, jsme posedlí definovat, co je normální. Kategorie normální ženy a normálního muže jsou velmi přísné a lidé zapomínají, že kritéria se mění v závislosti na době a na kultuře," upozornil Rumpel.

Aleš Rumpel je ředitelem akce od roku 2005, na organizaci Mezipater se však začal podílet už dva roky předtím, kdy festival získal nynější jméno. Od svého založení v roce 2000 se původně jmenoval Duha nad Brnem. "Být ředitelem festivalu znamená spoustu radosti i starostí," přiznává Rumpel.

"Důležité je, aby se lidé bavili, ale aby o problematice také přemýšleli. Myslím si, že festival dokáže obě roviny spojit," míní Rumpel.

Filmy se od pátku až do 8. listopadu budou opět promítat v kině Art. Sál Břetislava Bakaly tento rok nahradí kino Scala, podle Rumpela je to pro větší komfort diváků.

Kromě filmů se účastníci přehlídky mohou těšit také na debaty a workshopy, nad kávou se bude diskutovat například o asexualitě nebo tématu transgender.

Dalším doprovodným programem budou výstavy fotografií a maleb nebo hudební party.

Z Brna poputuje festival v podobě ozvěn, tedy výběru z filmů a doprovodného programu, do Prahy a dalších českých měst.

Všechny odpovědi ředitele festivalu Mezipatra Aleše Rumpela si můžete přečíst  - ZDE



Autoři:

Alexandra Jašová
MF DNES
krch MF DNES

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011