Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Kino Bio Oko uvede v premiéře snímek Naděje

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Kino Bio Oko uvede v premiéře snímek Naděje

regiony24.cz-091104-nadeje_sRegiony24.cz, Mediafax, 4. listopadu 2009

PRAHA
Premiéru krátkometrážního filmu Naděje od Jana Koblera uvede v premiéře od 21 hodin pražské kino Bio Oko. V rámci předpremiéry byl film poprvé uveden 28. října v brněnském kině Scala jako součást filmového festivalu Mezipatra.

Režisér Jan Kobler byl oficiálním hostem programu a po promítání diskutoval v sále s Alešem Rumpelem, ředitelem festivalu Mezipatra. "Film není jen o AIDS. Je o vztazích v rodině, o trojúhelníku matka, otec a syn. To, že Martin je gay, má AIDS a žádá eutanazii, to jsou jen prostředky k hlavní myšlence filmu - jak naložit s poslední šancí o usmíření," uvedl Jan Kobler.

Smrtelná nemoc, eutanazie, homosexualita, sebevražda, to jsou jen některá témata, o nichž je krátkometrážní hraný film Naděje. Kobler je režisér, scénárista a absolvent FAMU. Dvacetimunutový snímek Naděje obsahuje také hudbu Tatiany Mikové.

Snímek vypráví o profesionálním běžci Martinovi, který umírá na AIDS. Konečné stádium nemoci je pro něj nesnesitelné a žádá své rodiče o eutanazii. Po pěti letech se Martin setkává s otcem, který svého syna kvůli sexuální orientaci zavrhl. Matka se o nemocného syna vzorně stará, ale někdy už má dost jeho výbuchů zlosti. Martinovi ze života zbývá už jen vědomí zašlé slávy a vzpomínky na svou lásku a milence, od kterého se nakazil a který spáchal sebevraždu.

Titulní role ztvárnili Jiří Mádl, Miroslav Etzler, Vilma Cibulková a Tomáš Klus.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011