Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Gay festival? Město opět dává ruce pryč

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gay festival? Město opět dává ruce pryč

Gay festival? Město opět dává ruce pryčBarbora Fialová, iDnes.cz, 9. 3. 2010

Město opět nedá "ani halíř" na festival gay a lesbických filmů Mezipatra. Stejně jako loni i letos zamítli zastupitelé drtivou většinou přidělit dotaci na největší festival svého druhu v Česku.

Ačkoli kulturní komise navrhovala přispět na pořádání jedenáctého ročníku 25 tisíci korun, radní z ČSSD a KDU-ČSL to zatrhli. A navrhli zastupitelům nulovou dotaci (o loňském odmítnutí dotace brněnskými zastupiteli čtěte zde).

I přes snahu Zelených na jednání zastupitelstva vrátit do hry aspoň tento symbolický příspěvek, nakonec pro jejich návrh hlasovaly jen kluby Strany Zelených a sdružení Brno 2006 Jiřího Zlatušky.

"Považujeme to za velkou chybu. Většina městských zastupitelů už druhým rokem přistupuje k tomuto prestižnímu festivalu, který nám přináší celorepublikovou pozornost, podobným způsobem jako odborář Jaromír Dušek," naráží Kateřina Dubská (SZ) na aféru kolem bývalého šéfa týmu odborářů, který s politiky vyjednává o zdanění zaměstnaneckých výhod.

Dušek, nyní osoba nežádoucí, se smutně proslavil homofobními výroky na adresu vedení Českých drah a Ministerstva dopravy.

Brněnský festival Mezipatra, nad kterým už má léta záštitu exprezident Václav Havel nikoli však brněnský primátor, se rozhodla podpořit sama Strana zelených.

"Z fondu Společně pro Brno, kam přispívají zastupitelé za Zelené, podpoříme festival stejně jako loni," dodala Dubská

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011