Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - regionplzen, 23.10. 2011

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

regionplzen, 23.10. 2011

redioplzen"Gay festival Mezipatra bude mít opět Ozvěny v Plzni"

 

V Plzni se koncem listopadu, již druhým rokem, opět formou Ozvěn představí Mezipatra, festival, jehož cílem je poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání gay, lesbické, bisexuální a transgender kultury.

regionplzen, 23.10. 2011 

 

 

Na různých místech města se v druhé polovině listopadu představí nejen výběr festivalových filmů, ale i čtení, divadelní představení a dobrá muzika..
Filmový festival Mezipatra vznikl v roce 2000. Pořadatelé z brněnského sdružení STUD založili festival, aby přiblížili život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispěli tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její nedílné součásti.
Mezinárodní soutěžní přehlídka filmů se v roce 2003 rozšířila také do Prahy, postupně získává na popularitě a v současnosti je jednoznačně nejvýznamnější kulturní a společenskou akcí komunity. V současné době jde o největší evropský filmový festival tohoto druhu. Festival navštívilo za dosavadních devět let více než 63 000 diváků a divaček. Mezipatra již od roku 2006 zaštiťuje pan Václav Havel.
Z průzkumu publika posledních ročníků vyplývá, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl heterosexuálů a homosexuálů. I to motivovalo změnu podtitulu na queer festival. Queer zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuál(k)y a transgender lidi, tak nonkonformní heterosexuál(k)y a osoby, kterým jsou tradiční kategorie těsné. Užíváním slova queer chce festival upozornit na panující heteronormativitu, tedy přesvědčení, že heterosexualita je jediná normální a přirozená orientace, přičemž vše ostatní představuje odchylku.
Letošní ročník se uskuteční od 2. do 8. listopadu v Brně a od 10. do 16. listopadu v Praze. QFF Mezipatra 2011, tentokrát s tématem „Cestování časem“. Tradiční součástí festivalu jsou Ozvěny Mezipater, přenášející alespoň část festivalové produkce do dalších měst. Ozvěny probíhají např. v Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích. V Plzni se letos v listopadu uskuteční podruhé.

Ozvěny Mezipater Plzeň / 2. ročník

22/11 – 26/11/2011
FILMY / ČTENÍ / DIVADLO / PÁRTY



Více informací o festivalu lze najít na www.mezipatra.cz.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011