Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - MuniMedia, 3.11. 2011

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

MuniMedia, 3.11. 2011

kultura21"Jiný pohled na československý film i homosexuální holocaust, i to budou letošní Mezipatra"

 

Cesta jiné, neheterosexuální lásky časem, seriál Star Trek gay očima a množství filmů nominovaných na prestižní ceny mezinárodních festivalů jako Sundance nebo Berlinále. To je program, na který chtějí přilákat diváky pořadatelé mezinárodního filmového festivalu Mezipatra. Akce odstartuje dnes v Brně a potrvá do 8. listopadu.o festivalu Mezipatra, který v Brně odstartuje už dnes a potrvá až do 8. listopadu.

 

MuniMedia, 3.11. 2011

 

 

 

Brno Brněnští diváci mezinárodního filmového festivalu Mezipatra se na začátku listopadu můžou těšit na cestování časem.  Letošním tématem festivalu, jehož doménou jsou filmy s menšinovou sexuální tematikou, je jiná láska v minulosti a budoucnosti. „Představíme například film Údolí včel od Františka Vláčila, klasiku československé nové vlny šedesátých let. Není to přímo homosexuální dílo, ale chceme ukázat, že se na něj dá dívat i tímto způsobem. Podobně se pak chceme podívat i do budoucnosti, konkrétně na žánr sci-fi a především na kultovní seriál Star Trek,“ řekl ředitel festivalu Aleš Rumpel. Mezipatra dnes startují slavnostním zahájením v sálu Břetislava Bakaly.

Vstup do sálu Břetislava Bakaly. Foto: Lukáš Bartík

Pořadatelé události, která každoročně přiláká kolem deseti tisíc návštěvníků, slibují jedinečnou příležitost zhlédnout unikátní filmy. „Snímky, které na Mezipatrech běží, jsou od vynikajících režisérů, kteří byli nominováni na nejprestižnější ceny na festivalech jako Sundance nebo Berlinále. Jsou to filmy, které diváci a divačky nemají kde jinde vidět,“ uvedl Rumpel. Tradiční součástí programu jsou kromě promítání filmů i doprovodné diskuze a cykly přednášek s názvem Queer  cafe. Tento rok mohou návštěvníci diskutovat o žánrech jako je scifi, nebo o fenoménu slash. „Slash je fanouškovská tvorba, která přepisuje známé popkulturní příběhy a dává jim především gay obsahy. Pod tím si můžete představit příběh o Watsonovi, který žije se Sherlockem Holmesem nebo podobné náměty,“ vysvětlil Rumpel. Součátí letošního ročníku je i výstava Berlín-Jogjakarta o pronásledování homosexuálů za nacistické Třetí říše.

Mezipatra nejsou podle pořadatelů pouze akcí pro homosexuální menšinu. „Za jedenáct let festival navštívilo přes osmdesát tisíc diváků a divaček. Z průzkumu posledních ročníků vyplývá, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl heterosexuálů a homosexuálů,“ řekla mluvčí Mezipater Anna Voňavková.

Festival Mezipatra vznikl před dvanácti lety v Brně a z lokální úrovně se rozšířil do dalších velkých měst jako jsou Praha, Ostava nebo Olomouc. Vedoucí programového oddělení informačního centra Roman Truksa, který pořadatelům festivalu pronajímá například prostory Bakalova sálu, existenci podobné akce oceňuje. „Festival nám dává jedinečnou příležitost bojovat proti předsudkům. Jsem rád, že ho tu máme,“ uvedl. Ocenil také úroveň filmové nabídky a práci pořadatelů. „V minulých letech jsem měl možnost navštívit mnoho projekcí na Mezipatrech, poznal jsem osobně i organizátory a musím říct, že vybírají to nejlepší,“ konstatoval Truksa.

Festival Mezipatra si získal věhlas za hranicemi Brna, podpořili ho například bývalý prezident Václav Havel, ministr kultury Jiří Besser nebo velvyslanci Švédska a Francie. V Brně je jediným partnerem festivalu Turistické informační centrum. „Každý rok žádáme magistrát o podporu, ale zbytečně. Za poslední tři roky se primátor Onderka velmi aktivně snažil, abychom nebyli financováni z brněnských peněz. Já myslím, že v tom není nic jiného než homofobie,“ řekl ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Podle brněnského primátora Romana Onderky jsou důvody jiné. Jedním z nich je podle něj pochybení organizátorů ve využívání městských dotací v předešlých letech a rozhodnutí podpořit i další projekty.   „Vzhledem k tomu, že Brno ve své minulosti dlouhodobě přispívalo na projekt Mezipatra, rozhodli se radní dát v loňském a letošním roce přednost jiným projektům," vysvětlil Onderka.


FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011