Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - SOCIAL, 4.11. 2011

logo Mezipater

head-2012

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

SOCIAL, 4.11. 2011

kultura21"Lesbický a gay festival Mezipatra se vrací"

 

Filmůchtiví diváci se mohou těšit na další lahůdku tohoto roku. V Praze a Brně se odehraje queerový filmový festival Mezipatra, který si už od roku 2000 klade za cíl poskytnout většinové společnosti impuls k poznání lesbické, gay, bisexuální a transgender kultury. A i letos je na co se těšit.

 

SOCIAL, 4.11. 2011

 

 

 

Festival odstartoval 2. listopadu v Brně, kde bude až do 8. listopadu. Následně se přesune do Prahy, kde zájemci budou moci od 10. do 16. listopadu shlédnout víc než osm desítek filmů. V hlavním městě začne filmem hlavního festivalového hosta, amerického režiséra Todda Haynese Sametová extáze. Film získal nominaci na Oscara a oceněn byl i na prestižním filmovém festivalu v Cannes.

Program je rozdělen do tří sekcí: v hlavní soutěži bude promítnuto 11 celovečerních filmů, dále zde bude 31 neotřelých krátkých filmů a v poslední kategorii, mimosoutěžní, bude promítnuto 8 snímků v čele s loňským vítězem Ceny diváků. Letos se navíc vše nese v duchu cestování časem – a to ať do minulosti, nebo do budoucnosti.

Festival během 11 let navštívilo přes 85 tisíc diváků – možná trochu překvapivě mezi nimi byl podobný poměr homosexuálů a heterosexuálů. Pořadatelé si kladou za cíl představit Čechům kvalitní díla světové kinematografie, která jinde nemají příliš šanci shlédnout – a už vůbec ne v českých kinech. Proto mají jedinečnou příležitost zajít do Světozoru nebo do Lucerny. Program je bohatý, cena vstupenek přiměřená (100 Kč na jedno promítání, případně permanentka za 490 Kč na 7 filmů) a kromě kulturního zážitku návštěvník nahlédne za oponu života minority, případně pozná někoho zajímavého přímo na festivalu. A poznávání slibuje i samotný název festivalu.

„Mezipatra jsou metaforou prostoru setkávání nejrůznějších lidí, ať už jsou na cestě vzhůru či dolů. Festival totiž navštěvují rovným dílem heterosexuálové i neheterosexuálové, takže slouží jako prostor pro poznávání rozdílných životních stylů a identit,“ vyvětlují pořadatelé.

Více informací o festivalu, který svým jménem zaštítil ministr kultury Jiří Besser, jihomoravský hejtman Michal Hašek a pražský radní pro kulturu Lukáš Kaucký, naleznete na www.mezipatra.cz. Pokud by vás navíc zajímalo, jaké filmy byly v minulém ročníku, stačí se podívat na www.ceskatelevize.cz/mezipatra, kde najdete jejich výběr.

Jana Maxová



FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011